Dag 0 (nul) (begin januari 2011)
Na 3 jaar trouw dienst gedaan te hebben was mijn Garmin GPSMAP 60 Csx begin 2011 eigenlijk wel aan vervanging toe. Nooit heeft hij geweigerd, uiteindelijk kan ik wel zeggen dat hij voor meer dan 100% mijn verwachtingen heeft waargemaakt. Eenmaal is ie zelfs bij 60 km/h van mijn autodak op het asfalt geknald (duidelijk geval van "foutje"; wegrijden na een wandeling en daarbij vergeten dat je je GPS op het dak van de auto hebt gelegd...). Ook na deze smak, bleef de 60Csx op wat schrammen na zonder merkbare schade functioneren. Maar veelvuldig gebruik liet gedurende die 3 jaar wel zijn sporen na: de 9 bedieningstoetsen zijn zover versleten dat ze nauwelijks meer leesbaar zijn, het beeldscherm ziet er bij daglicht nogal dof uit door de vele krasjes en vegen op het glaswerk en de bovenste helft van de kunststof behuizing heeft inmiddels losgelaten en moet nodig opnieuw geplakt worden. Ook is er een stuk rubber tuissen de behuizing en de antenne afgebroken. Belangrijkste van alles is echter dat het steeds moeilijker wordt om de 60Csx aan te zetten. Wat wil het geval, de afdichting van de aan-uit knop is een tijdje geleden versleten. Het palletje dat erin zat en nodig is om op de printplaat de aan/uit schakelaar te bedienen is eruit gevallenen, waardoor er telkens een lang puntvormig voorwerp nodig is om toch nog zo diep te reiken dat je de aan/uit knop kunt bedienen. Meestal is dat lange puntvormige voorwerp een balpen, maar helaas leert de ervaring dat lang niet iedere balpen meer lang genoeg is om het gezochte punt te bereiken...
dat is niet helemaal meer zoals het hoort ...
Daarnaast, ik ben niet echt een gadget-freak, maar ieder mens wil wel eens wat nieuws. Zo leek me de nieuwe generatie GPS-en met name voor geocaching aantrekkelijk doordat de mogelijkheid bestaat om een aantal cachelistings in te laden en dan onderweg impulsief eens een keer -zonder ruime planning vooraf- een geocache te zoeken.
Met de 60Csx deed ik dat ook wel eens, maar dan had ik slechts de keuze uit traditionals doordat er eenmaal per week een drieduizendtal traditionals ingeladen waarbij uitsluitend coördinaten, terrein, difficulty, naam, GC-code en hint zichtbaar werden. Dit alles dankzij een GSAK-macro die een en ander met een druk op de knop realiseert, waarbij iedere cache niet als gpx-file of als waypoint opgeslagen wordt, maar als POI (Point Of Interest), uitgaande van de juiste database die middels Pocket-Queries aangemaakt en up to date gehouden kan worden.
Ooit alles gevonden en geïnstallerd na het lezen van een interessant artikel van Michael Zielinski op geocaching-hamburg.de . Zie hiervoor de volgende (duitstalige) link: "Mehr als 1000 geocaches im GPS".
Een en ander werkt overigens ook op andere GPS-en die met POIs overweg kunnen zoals bijvoorbeeld de etrex vista hcx.
Zoals gezegd, op de 60Csx geen cachebeschrijving, geen logs, geen multi's, kortom geen aanvullende info die van dienst kan zijn bij het geocachen. Bij de nieuwe generate Garmin's (Oregon, Dakota, Colorado etc.) is dat wel het geval en dat leek me wel wat. De 60Csx moest immers toch op korte termijn vervangen worden ;-)
welke tekst stond op welk knopje...
... en waar is de aan/uit knop gebleven ???
Na wat rondkijken links en rechts en een sporadische mogelijkheid om in het veld een Colorado en een Oregon vast te houden viel me op dat ik eigenlijk zo sterk aan de 60Csx gewend was dat ik een vervanger wilde hebben die de pluspunten van deze geo-kanjer ook zou hebben, aangevuld met eventueel een paar nieuwe snufjes.
Wat vooral opviel: de Oregon met zijn touchscreen bediende ik met 2 handen eigenlijk wilde ik, net zoals bij de 60Csx graag maar één hand gebruiken. Daarnaast nog een persoonlijke voorkeur: ik vind knoppen eigenlijk prettiger in bediening dan een touch-screen. Dit in acht nemend heb ik vrij snel besloten om over te gaan stappen op een GPS uit de 62 serie. Maar welke moest het dan worden?
De GPSMAP 62 viel eigenlijk al direct af, vanwege de volgende twee zaken:
A) geen extra micro-SD geheugen, dus geen mogelijkheid tot meer dan het interne geheugen (1700 MB) met kaarten, POIs, waypoints en cachelistings te vullen.
B) geen elektronisch kompas, hetgeen betekent dat je in beweging moet zijn om het kompas te laten werken. Bij de 60Csx werkt het kompas ook bij stilstand (evenals bij de 62s en 62st die wel een elektronisch kompas hebben)
Na wat twijfelen en lezen van recensies viel de 62st uiteindelijk ook af, dit omdat de berichten over de details in de ingebakken TOPOkaart van Europa erop wezen dat je uiteindelijk met bv een TOPO Benelux een veel hoger detail hebt dan de reeds aanwezige TOPO Europa in de 62st. Je betaalt dus in feite extra euri's voor iets wat je uiteindelijk niet gaat gebruiken omdat er beter kaartmateriaal op de markt is. Bijkomend voordeel van de 62s t.o.v. de 62s: 1200MB extra vrij intern geheugen doordat de TOPO-Europa kaart niet in de 62s zit, maar daar vervangen is door een basis wereldkaart die flink minder geheugen in beslag neemt (een basiskaart waar je verder overigens ook vrij weinig aan hebt).
Werd de 60Csx nog via de elektronische baai in de U.S.A. gekocht toen de dollar laag stond, inmiddels ontlopen de prijzen hier en aan de andere kant van de grote plas elkaar niet meer zo ver. Daarom werd besloten de nieuwe GPSMAP 62s in eigen land te kopen en de voorkeur te geven aan service ipv het minieme financiële voordeel dat elders wellicht te halen is.
Afgelopen zaterdag was het zo ver:
Dag 1 (22 januari 2011)
Om 11.00 uur op deze vrije zaterdagmorgen stond ondergetekende in Vaals op de stoep om zijn nieuwe 62s af te halen. Omdat ie natuurlijk direct getest moest worden ;-) thuis alvast een OSM-kaart van de wijde omgeving ingeladen op een 2 gig micro-SD kaart, aangevuld met het vertrouwde geocaching POI-bestand van de 60Csx.
Na een praatje met de vriendelijke en service-gerichte verkoper
was het even voor twaalven tijd om het veld in te gaan.
Doel: Een geocache bij "De Henkeput" in een bos nabij Rijckholt.
Om daar te komen in de auto genavigeerd met de 62s op de ingeladen Open Street Map (zie hiervoor bv. http://garmin.na1400.info/routable.php) waarbij opvalt dat in ieder geval het detail aan verharde wegen net zo goed is als de van de 60Csx vertrouwde City Navigator kaart.
Aangekomen bij het Savelsbos moet er eerst een kleine kilometer gewandeld worden, ideaal om onderweg eens wat te switchen tussen navigeren op de kaart en navigeren op de kompaspijl. Via de kaart de van de 60Csx bekende manier kunnen volgen, waarbij opvalt dat het kleurenscherm van de 62s wat "voller" overkomt dan dat van de 60csx. Waarschijnlijk wordt dat mede bewerkstelligd doordat de 62s gebruik kan maken van 65536 kleuren terwijl de 60csx het met een magere 256 kleuren moet doen.
De OSM-kaart valt me qua detail trouwens reuze mee. Wat ik niet verwacht had: behoorlijk wat bospaden (vooral de bredere) staan op de kaart. Niet allemaal natuurlijk, maar beduidend meer dan ik van te voren had ingeschat.
Uiteindelijk ga ik navigerend op de kaart richting geocache. Ook omdat het kompasscherm slechts de te volgen richting toont, maar ik geen idee heb of er een paadje richting de geocache loopt, terwijl met behulp van de schaalmaat op de kaart een goede schatting gemaakt kan worden van de afstand van het doelobject en je tegelijkertijd kunt zien of er een paar honderd meter verderop misschien ook nog een pad loopt.
Onderweg naar de Henkeput
Op deze manier
vind ik probleemloos mijn eerste geocache met het nieuwe speelgoed. Terwijl ik het logboekje wil voorzien van een krabbel leg ik zowel de 62s als de 60Csx op een boomstronk neer en na enkele seconden valt op dat de 62s een heel stuk stabieler de afstand tot het einddoel aangeeft dan de 60csx.
Loopt de 60csx voortdurend
heen en weer, zowel qua afstand als qua richting, daar blijft de 62s strak dezelfde richting en afstand aangeven met maar zeer minimale variatie. Als ik vervolgens een blik werp op de onnauwkeurigheid van de aanduiding, blijkt dat de 62s een onnauwkeurigheid van 5 tot 6 meter houdt (helemaal niet gek bij zwaar bewolkt en regenachtig weer in een loofbos), terwijl de 60Csx soms een afwijking heeft die tot boven de 10 meter oploopt. Blijkbaar heeft de 62s onder deze omstandigheden betere ontvangst dan de 60csx, iets om in een later stadium allicht eens wat beter te onderzoeken.
De 60csx en de 62s naast elkaar bij de cache. De kompaspijl van de 62s is een stuk breder, maar vooral de kleuren van het beeldscherm komen voller over. Qua vorm is er op het oog nauwelijks verschil en ook de bekende knopjes zitten op dezelfde plek. Slechts de aan/uit knop is naar de zijkant verhuisd.
Helemaal in "a good mood" besluit ik na het terugstoppen van de cache gelijk verder te wandelen en een cache bij de vuursteenmijn te zoeken. Ook daarheen verloopt het navigeren via de kaart probleemloos, alhoewel er een stukje bos bij zit waar geen pad op de kaart te vinden is (terwijl het er in de praktijk wel is).
Ook cache nummer twee wordt snel gevonden.
Na het tekenen van het logboek en het terugstoppen van de cache besloten om via een ander pad en veldweg, beiden zichtbaar op de OSM-kaart, terug te lopen naar de auto.
Bij terugkomst staat er 3,0 km op de teller. Dag 1 is geslaagd :-)
Bij het naar huis navigeren merk ik dat bij matige ontvangst in de auto de 62s regelmatig als mijn auto de bocht om gaat op de kaart aangeeft dat ik nog even rechtdoor ga. Of het aan de matige ontvangst ligt weet ik niet, maar bij de 60csx
heb ik dat nog nooit zo ernstig gezien. Meestal geeft de 62s bij bochten redelijk nauwkeurig aan waar ik me bevind, maar twee keer zie ik hem echt een schuiver van jewelste maken (eerst zo'n 30 tot 40 meter rechtdoor en dan pas in de gaten hebbend dat ik de bocht om ben gegaan).
Bij thuiskomst valt me nog iets minder leuks op.
Op het beeldscherm
zijn in geval van een donkere achtergrondafbeelding twee witte puntjes te zien. Deze twee puntjes zijn ook in andere donkere achtergronden zichtbaar. Blijkbaar twee zogenaamde dead pixels.
Snel de rest van het scherm afgezocht, maar het blijft (voorlopig) bij deze twee. Op internet dan op een engelstalig forum een reactie gevonden van iemand die na aankoop 4 dode pixels constateerde, maar na enkele weken gebruik plotseling vaststelde dat ze als sneeuw voor de zon verdwenen waren.
Plussen van de dag:
+1)
strakke ontvangst en richtingaanduiding in het bos
+2) veel menu-items zijn snel te vinden door de gelijkenis met de 60csx qua positionering van de bedieningsknoppen
+3) werkt uitstekend met de gratis OSM-kaarten waarop zelfs bredere bospaden terug te vinden zijn
+4) de vertaalmodule met nederlandse woorden blijkt aanpasbaar door de gebruiker
(zie ook opmerking C) hieronder)
+5) de 62s ligt net zo goed in de hand als de 60csx, ondanks dat de rug een klein beetje boller is
Overige opmerkingen:
A) toch een aanzienlijk aantal verschillen met de 60csx waarbij opvalt dat menu-opties soms wel, maar soms ook niet op dezelfde plek of onder dezelfde omschrijving te vinden zijn als bij de 60csx
B) twee keer opvallend doorschieten bij het nemen van een bocht met de auto
C) een aantal bekende omschrijvingen zijn vervangen door andere met dezelfde betekenis (navigatie "niet via wegen" is vervangen door "offroad", ondanks dat er een vertaalmodule nederlands in zit)
D) De aan/uit knop is naar de zijkant verhuisd
E) de 62s is (inclusief batterijen) zo'n 10% zwaarder dan de 60Csx, maar alleen als je ze allebei tegelijk bij de hand hebt valt het gewichtsverschil op.
Minnen van de dag:
-1) Men heeft besloten bij navigatie via de weg de schermoptie om te navigeren met behulp van een apart omschrijvings-scherm te laten vervallen. Je krijgt boven de kaart tijdens navigeren op de weg nu bv. wel te zien "neem rotonde naar tweede afslag", maar bij de 60csx was er een scherm waarop je ook kon zien hoever het nog tot de volgende afslag was en welke richting je daar moest volgen, evenals de daaropvolgende richtingswijziging enz. enz. enz. tot aan het eind van je route. Bij de 62s lijkt deze optie foetsie te zijn. Ook in diverse gps-fora zie ik dergelijke opmerkingen.
Dag 2 (23 januari 2011)
Vanochtend na wat ge-experimenteer bij gc.com een multi nabij Koersel (B) van 6km en 10 waypoints in de 62s ingeladen en voor de zekerheid toch een papieren afdruk en de 60csx meegenomen. Stel je voor ik kom er niet uit, dan kunnen we altijd nog lekker wandelen op de 60csx met een print. Het gebruik van de 62s is dan gewoon vor een latere keer.
Als we de grens passeren constateert Bloomefiemel dat de papieren afdruk ergens tussen keukentafel en auto verloren gegaan moet zijn. Achteraf blijkt ie inderdaad nog op de keukentafel thuis te liggen. Zodoende direct in het diepe gegooid en gedwongen alle info uit de GPS te toveren wegens gebrek aan een gedrukte cachebeschrijving.
In het begin blijkt navigeren naar de parking geen probleem. Dat gebeurt op de oude vertrouwde wijze door het waypoint met het P-symbooltje en de juiste GC-code als waypoint voor navigatie op te geven.
De geocache is een multi waarbij je muntjes onderweg moet zoeken. Getallen op de muntjes geven je dan de benodigde waardes om het volgende waypoint uit te kunnen rekenen. Vanaf het begin loop ik te klooien met de navigatie. Op de kaart lukt het allemaal wel, maar met het kompas gaat iets gruwelijk verkeerd. Het lijkt telkens alsof ik niet naar het juiste waypoint navigaren kan zonder telkens de geocachelisting die ik bekijken wil af te sluiten. Ook lijkt het vaak alsof ik naar het verkeerde waypoint navigeer.
Het duurt ruim een uur eer ik in de gaten krijg dat de werkwijze bij een multi totaal anders is dan ik totnutoe op de 60csx gewend ben. Telkens moet ik de 60csx gebruiken om de waypoints te markeren en mijn weg te vinden omdat het me maar niet lukt de logica van de 62s te doorgronden. Op de 60Csx maak ik een waypoint aan, waarna middels find-knop tweemaal achter elkaar in te drukken je kunt navigeren naar het laatstgemaakte waypoint. Bij de 62s blijkt (na een uur klooien zoals gezegd) het veel handiger te werken als, eenmaal de huidige geocache actief is gemaakt, je in het geocachemenu kiest voor de optie "volgend stadium" (blijkbaar een letterlijke vertaling van het engelse "next stage"). Direct daarna opent zich een scherm waarin je de coördinaten van dat volgende punt kunt aangeven en na het op "ok" drukken navigeert de 62s automatisch zonder verdere handelingen naar dat volgende "stadium".
Pfoeh, dat was een zware bevalling.
Verder bevalt het gebruik van de cachebeschrijving via de gps goed, alhoewel je toch telkens een leeg vel papier nodig hebt om gevonden waardes en te gebruiken formules op te kunnen schrijven of wat dingen uit te kunnen rekenen of noteren. Helemaal paperless geocaching is er dus niet bij, maar voor traditionals is deze manier van geocaching uitstekend te doen.
Keuzemenu voor geocache-beschrijvingen
Cachebeschrijving van een traditional
Ook de hint(s) zijn in te zien
De laatste logs zijn opvraagbaar. Ook handig!
Onderweg ook nog wat gegoocheld met de zogenaamde "profielen" waarbij je de instellingen zoals die door de gebruiker zelf het handigst ervaren worden onder een bepaalde profielnaam opgeslagen kunnen worden. Zo miste ik bij het navigeren in de auto in het scherm een indicatie van de nog te rijden afstand tot een volgende afslag, maar nadat een aantal velden toegevoegd waren in het kaartscherm kun je dat opslaan onder een zelf te kiezen profiel, zodat je morgen bij het autorijden gebruik kunt maken van datzelfde profiel en overmorgen bij het geocachen die nutteloze info weer kunt vervangen in een ander profiel zonder dat je daarbij de schermen handmatig moet aanpassen. Een ander profiel uitkiezen en klaar is Kees.
Plussen van de dag:
+1) paperless cache blijkt mogelijk met de 62s, met als kanttekening dat een A4-tje als kladvel toch wel onontbeerlijk is
+2) mogelijkheid tot het opslaan en bewerken van zogenaamde profielen, die de schermweergaves van de 62s kunnen aanpassen aan de wensen van de gebruiker
zoals die op dat moment zijn
Overige opmerkingen:
A) Eenmaal valt de 62s zonder aanwijsbare oorzaak uit. Zie echter ook de ervaringen op dag 3 hieronder
B) Je weg vinden in het menu vraagt toch meer tijd dan verwacht. Waar ik veronderstelde dat de 62s nagenoeg eenzelfde menu-structuur heeft als de 60csx, blijkt die toch véél meer overeen te komen met bv. die van de Oregon. Dat is dus in het begin een heel gepuzzel om uit te zoeken waar de bekende opties van de 60csx gebleven zijn.
C) Sommige woorden zijn wel erg letterlijk vertaald uit het engels. Zo is het bekende "trackable" voor een TB of coin
die in de cache zit tot het nederlandse "volgbaar" verworden. In de geocache menu-optie is de "d" in "naar volgend stadium" weggevallen (zie ook schermafbeelding hierboven links). Voor wie wil is de woordenlijst echter naar smaak aan te passen.
Minnen van de dag:
-1) Heeft de 60Csx de optie via "Find waypoint" om een waypoint op symbool te selecteren (bv. rode vlagjes versus blauwe vlagjes), de 62s heeft deze mogelijkheid niet meer. Bij de POIs kun je wel aangeven op welke categorie je zoekt, maar het zoeken naar het dichtstbijzijnde waypoint met een bepaald symbool lijkt op de 62s verdwenen. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar wat gespeur levert soortgelijke opmerkingen op diverse internetfora op, dus ik vrees dat het helaas wel zal kloppen. Bijzonder jammer voor wie zijn waypoints netjes in categorieën heeft geordend en deze optie nu niet meer kan gebruiken om waypoints te selecteren op categorie.
Dit moet toch op te lossen zijn met een firmware-update dunkt me.
-2) De ruim 50 pagina's tellende gebruikershandleiding van
de 62s is voor iemand die vertrouwd is met het fenomeen gps eigenlijk waardeloos. Over het vandaag door schade en schande geleerde met navigeren via "volgend stadium" in een multi-geocache wordt met geen woord gerept in de handleiding van de 62s. Eigenlijk onbegrijpelijk dat Garmin zoiets magers als gebruikershandleiding aflevert.
-3) Waar de OSM-kaart gisteren bij Rijckholt van hoger detail bleek dan verwacht, is vandaag bij Koersel beduidend minder klein spul op de kaart ingetekend. De allerbreedste boswegen (meer dan 5 meter) staan er op, maar kom je op een pad van 2 of 3 meter breedte dan is het snel gedaan met de pret. Er blijkt ook een TOPO OSM kaart te zijn van NL, dus die moesten we dan binnenkort ook maar eens gaan uitproberen.
Dag 3 (24 januari 2011)
Na werktijd vol goede moed het bos in om een korte multi van 2 kilometer bij Wassenberg (D) te wandelen met uitsluitend de listing als GPX-file in de 62s ingeladen. Al snel is het gedaan met de pret.
Telkens nadat de coördinaten voor het "volgend stadium" worden ingetikt en ter accoord een en ander bevestigd wordt door voor "ok" te kiezen valt het toestel uit. Uiteindelijk lukt het me wel om de cache te vinden, maar de irritatie door het telkens uitvallend toestel is behoorlijk.
Terug in de auto blijkt dat dit probleem zich wèl voordoet als de 62s geladen wordt met het profiel "recreatief", maar als je kiest voor het profiel "geocaching" of voor mijn gisteren zelfgemaakte profiel "geo-instellingen" treedt het uitvallen niet op.
Raar. Een bug misschien?
De geïnstalleerde firmwareversie
is 2.80, de laatste die er te krijgen is had ik gisteren al gechecked.
Een bug misschien?
Kijk en oordeel zelf in onderstaand demo-filmpje dat ik heb ge-upload naar Youtube.
Na wat speurwerk op wikispaces blijkt mijn 62s in ieder geval niet de enige te zijn die er last van heeft.
Wie meer hiervan weet, of een oplossing heeft, graag mailen naar het adres onder aan deze pagina!
62s valt uit bij navigatie naar volgend stadium in recreatief profiel - demo
Plussen van de dag:
+1) ook in Duitsland voldoet navigatie op de openbare weg prima met de OSM kaart
+2) dankzij 2 aangemaakte profielen kan ik snel switchen na het geocachen, waar ik in andere zaken op het scherm geinteresseerd ben, naar navigatie in de auto. Voor dat laatste heb ik in het bijbehorende profiel twee extra schermpjes op de kaart geplaatst die me respectievelijk afstand tot de volgende afslag en tijd tot de eindbestemming weergeven. Iets dat ik bij het geocachen niet nodig heb.
Overige opmerkingen:
A) Zou de uitval van de 62s gisteren ook plaatsgevonden hebben toen hij op profiel "recreatief" stond? Het zou me niks verwonderen, immers vandaag meerdere malen het fenomeen herhaald op profiel "recreatief" terwijl het niet optreedt in het profiel "geocachen".
B) Kon je de navigatie op de 60csx in een aantal schermen beëindigen door de keuze "menu" en dan "beëindig navigatie", in de 62s blijkt dat men gekozen heeft voor de keuze "find" en dan "navigatie stoppen". Het was even zoeken, maar na twee dagen proberen is ook dat gevonden.
C) Het uitzetten van de satelliet-ontvangst in de 60csx gebeurde in het satelliet-schermpje door te kiezen voor "menu" en dan "GPS uit". In de 62s was het even zoeken, maar blijkt dat verhuisd naar het Hoofdmenu en te vinden onder "satelliet" en dan "menu" en dan "Gebr. met GPS uit".
Minnen van de dag:
-1) Een half jaar na het opde markt komen van een nieuwe gps zou een probleem zoals ik vandaag mocht ervaren (complete uitval bij invoeren van volgend stadium in recreatie-profiel modus) toch eigenlijk niet meer mogen voorkomen. Er zijn inmiddels al de nodige firmware updates verschenen.
Of ligt dit nu aan mijn toestel?
Naschrift:
Nog wat extra proberen 's avonds levert hetvolgende op:
Staat het profiel ingesteld op "recreatief" en de GPS-ontvangst op "uit" (zogenaamde demostand), dan is er niets aan het handje als men het "volgend stadium" bij de actieve geocache wil aanpassen en ernaartoe navigeren.
Doe je hetzelfde maar dan met de GPS-ontvangst op "aan" dan valt de 62s onmiddellijk uit na het kiezen voor "ok"...
Het verschijnsel treed alleen op in "recreatief profiel", niet in "geocaching", niet in "klassiek"en ook niet in "auto" profiel.
Dag 4 (25 januari 2011)
Vandaag geen tijd meer gehad om buiten wat zaken uit te proberen voordat het donker werd, dus dan maar binnen verder prutsen. Alhoewel ik vóór aankoop al een paar keer gelezen had dat de 62s (in tegenstelling tot bv. de Oregon) wèl nog over de mogelijkheid tot het maken van alarmcirkels beschikte, lees ik tot mijn grote schrik gisteren op twee verschillende fora dat die optie weliswaar nog steeds aanwezig is, maar dat de aangemaakte alarmcirkels zelf niet meer op de kaart verschijnen hetgeen bij de 60Csx wel het geval was. Bij sommige geocaches wordt gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om cirkels op een kaart te tekenen om bepaalde waypoints te vinden, dus als die optie op de 62s niet meer aanwezig is zou dat toch wel zonde zijn.
Daarom maar eens de proef op de som genomen, alarmcirkel aangemaakt rond een willekeurig waypoint en vervolgens op de kaart geneusd of ie inderdaad onzichtbaar is. Wat blijkt: storm in een glas water; de cirkels zijn nog wel degelijk zichtbaar.
Echter, bij het aanmaken van de cirkels treedt een ander merkwaardig verschijnsel op.
Ondanks dat ik direct de eerste dag alle instellingen op "metrisch" had gezet (dus km, meter etc, ipv mijlen, yard enz) is de enige optie die geboden wordt om de straal van de cirkel in te geven "mijlen" en wel met drie cijfers vóór en twee achter de komma. Mmmmmm...
Alarmcirkels zijn wel degelijk zichtbaar in de 62s, zodat je snijpunten ook gewoon op de kaart terug kunt vinden, net als bij de 60Csx...
... maar wat is dat nu? Het toestel staat op "metrische eenheden" ingesteld en toch toont ie een straal in mijlen ???
Speuren op internet (heren en dames bij Garmin, dat zou toch in de handleiding terug te vinden moeten zijn?) leert dat deze instelling blijkbaar is losgekoppeld van alle overige instellingen en dat je die mijlen van de cirkels op een geheel andere plek dan bij "eenheden" kunt aanpassen naar bv. kilometers.
Dat blijkt dus in het geheel niet in overeenstemming te zijn met wat wèl onder "gevarenzones" (want zo heten ze officieel) in de handleiding is terug te vinden bij een opmerking over de profielinstellingen waarin te lezen valt dat eenmaal de instellingen in het actieve profiel gewijzigd worden (bv. een aanpassing van de eenheden) deze "automatisch opgeslagen worden als onderdeel van uw actieve profiel".
En dat klopt dan misschien wel voor allerlei zaken, maar toch niet voor de alarmcirkels.
Even zoeken en inderdaad, wie in het hoofdmenu op "gevarenzones" een enter geeft en dan onder de optie "Alarm maken" op "menu" klikt ziet daar de optie "wijzig eenheden" en na de keuze hiervoor kun je overstappen op voet, yard, kilometer of meter. Kies je voor de optie "radius in meter" dan blijken er zelfs vier cijfers vóór en twee na de komma invoerbaar.
Dat laatste betekent dus dat het tekenen van cirkels nu nog nauwkeuriger kan dan met de 60Csx, immers daarop waren slechts stappen van 10 meter voor de straal mogelijk, terwijl met de 62s nu stappen van 1 centimeter mogelijk zijn!
En ziedaar, kiezen we na de optie "alarm maken" voor "menu" en vervolgens voor "wijzig eenheden", dan ...
... zien we een scala aan keuzemogelijkheden , waaronder niet alleen maar mijlen, yards, voet en kilometer, maar ook meter, ...
... waarbij er zelfs tot op twee decimalen een cijfer ingevuld kan worden, waardoor een precisie van maarliefst 1 cm bereikt wordt!
Het gekke is overigens dat wanneer je een projectie wil maken vanaf een bepaald waypoint je na het invoeren van de hoek in graden wèl de vraag krijgt in welke eenheid je wil projecteren. Zou je eigenlijk toch, zeker na bovenstaande, verwachten dat je ook die standaard ergens kunt vastleggen, maar neen, telkens opnieuw wordt je bij projecteren gevraagd of je de te projecteren afstand wil aangeven in mijlen, yards, kilometers, meters etc.
Projecteren werkt op het eerste oog ietsje omslachtiger bij de 62s dan bij de 60Csx.
Bij de 60Csx is bij een bestaand waypoint de procedure: "find", "waypoint", vervolgens na selectie van het juiste waypoint na de "enter" kiezen voor "menu" en je kunt "Projectr waypoint" kiezen om vervolgens je projectie in te geven.
De analoge procedure bij de 62s: "find","waypoint" en na selectie van het juiste waypoint middels de "enter" niet kiezen voor "ga", maar voor "menu", daarna "herziepunt", dan weer "menu", dan "wijzig waypoint" dan nogmaals "menu" en eindelijk kun je aan je projectie beginnen. Dat zijn 4 toetsaanslagen extra als ik goed tel...
Maar voor wie wat verder neust is de volgende veel snellere optie een stuk werkbaarder:
Kies in het hoofdmenu voor "waypointbeheer", selecteer het gewenste waypoint en kies vervolgens voor "menu" en je kunt direct gaan projecteren. Dat werkt dan weer een stuk sneller als optie 1.
Zie ook onderstaande screendumps.
Selecteer in het hoofdmenu de optie waypointeheer
selecteer in de getoonde lijst het gewenste waypoint
kies daarna voor "menu"
en dan in het nieuw geopende schermpje zie je o.a. "projecteren"
daarna vraagt de 62s om de juiste hoek in graden in te vullen
om vervolgens eerst nog eens te vragen in welke eenheid je wil projecteren
kies je voor meter dan kun je nu dus ook op de cm nauwkeurig projecteren
!
en tot slot nog het zo geprojecteerde waypoint opslaan.
Plussen van de dag:
+1) alarmcirkels zijn wel degelijk zichtbaar op de kaart van de 62s, de straal ervan is zelfs instelbaar tot op de cm nauwkeurig
+2) projecteren kan met de 62s nu ook op de cm nauwkeurig
Overige opmerkingen:
A) dat was weer even zoeken vandaag hoe je moet projecteren en hoe je alarmcirkels maakt.
Minnen van de dag:
-1) wordt er over de alarmcirkel cq. gevarenzone nog summier iets gezegd, het woord "projecteren" of "projectie" komt in de 56 pagina's tellende nederlandstalige handleiding van de 62s niet voor...
-2) het eerste krasje is al zichtbaar op het beeldscherm. Het wordt tijd voor een screenprotector, want het lijkt erop dat het glas (of is het kunststof?) van de 62s een stuk kwetsbaarder is dan dat van de 60Csx.
Dag 5 (26 januari 2011)
Ook vandaag niet echt veel tijd gehad om wat te experimenteren in het veld.
Maar, er bestaat méér tussen hemel en aarde dan alleen maar "veld" :-)
Op weg naar het werk kun je namelijk ook zo het een en ander uitproberen (wel bij het rijden de oogjes op de weg houden!).
Vandaag eens bewust de instellingen zodanig aangepast dat de GPS voor positie op de weg kiest. Ik had een paar dagen geleden ergens op het wereldwijde web iets geleden over tracks die nogal hoekig zouden zijn met de oorspronkelijke firmware. Iets dat na een paar updates grotendeels opgelost zou moeten zijn. Dat de tracks (nederlands: sporen) bij het weergeven op de kaart niet vloeiend lopen zou dan veroorzaakt zijn geworden doordat het softwarematige corrigeermechanisme dat je positie toekent aan een plek op de weg soms wat teveel overcorrigeerde bij brede wegen waardoor je hoekige tracks zou krijgen.
Daarom de proef op de som genomen en na het naar de baas rijden eens wat bijzondere punten bekeken. En eerlijk is eerlijk, met firmware 2.80 valt het allemaal reuze mee. Je moet echt op meterniveau inzoomen op de kaart om daadwerkelijk een paar afwijkingen in niet-vloeiende tracks te kunnen zien. En dan eigenlijk alleen nog op plekken waar de bocht niet al te flauw is en jezelf geen lage snelheid hebt. Wat echt interessant was, was wat er bij het in- en vooral uitrijden van de twee kilometer lange Roertunnel bij Roermond gebeurde.
Gisteren en eergisteren had ik gekozen voor een instelling waarbij je gemeten positie niet teruggerelateerd wordt aan een positie op de weg, vandaag gekozen voor een instelling waarbij dat juist wel het geval is. En inderdaad, op de kaart is goed te zien hoe gisteren en eergisteren de kennelijk als een meikever rekenende software je onmiddellijk na het verliezen van de satelliet-ontvangst netjes rechtdoor laat rijden op de kaart (terwijl je in de Roertunnel in werkelijkheid gewoon een flauwe bocht maakt). Maar vandaag met de instelling "positie op de weg" blijft ie zolang ie kan en wil rekenen om netjes je snelheid te projecteren naar een positie op de weg, totdat het zolang geleden is dat je positie blijkbaar onbetrouwbaar genoeg is om te melden dat de satellietontvangst is weggevallen en je positie niet meer bepaald kan worden.
Op de screendump hieronder is duidelijk te zien hoe de software het maken van een bocht bij afwezigheid van GPS-signalen toch netjes terugrekent naar een zeer waarschijnlijke positie (uitgaande van de laatst gemeten snelheid toen er wel nog ontvangst was). Wat ook te zien lijkt (en ik zeg met nadruk "lijkt") is de hoekige track waarover op sommige sites gesproken werd. Bij het inzoomen op de kaart blijkt echter die hoekigheid wel mee te vallen. Het lijkt er eerder op dat om de kaarten bij minder inzoomen sneller op het scherm op te kunnen bouwen, de track minder nauwkeurig (lees: met minder referentiepunten) wordt weergegeven dan dat ie werkelijk zo hoekig is. Bij inzoomen verdwijnt de hoekigheid bijna volledig (minder data op de kaart en meer referentiepunten voor de track???). Iedereen die bij wiskunde heeft opgelet weet dat vergroten of verkleinen wel van invloed is op lengtes, maar niet op hoeken, dus aan het zoomniveau zelf kan het in ieder geval niet liggen.
De vraag rijst nu of de hoekigheid die er een heel enkele keer bij maximaal inzoomniveau nog lijkt te bestaan er in werkelijkheid wel is...
Daar moeten we dan bij wat meer tijd ook maar eens een experimentje aan wagen.
Links en rechts:
Eén van de weinige voorbelden die ik kon vinden bij het nalopen van de track van vandaag waar, ook na inzoomen nog duidelijk te zien valt dat het corrigeermechanisme dat nodig is om de positie op de weg te behouden hoekige tracks oplevert. Voor de duidelijkheid, de bovenste drie tracks zijn afkomstig van ritten op de noordelijke weghelft zonder "positie-op-de-weg " correctie. De onderste twee zijn van ritten op de zuidelijke weghelft met correctie.
Wat opvalt in het beeld links is dat ook de weg zelf licht hoekige knikjes vertoond (iets dat bij verder inzoomen in de praktijk verdwijnt). Dit zou een indicatie zou kunnen zijn voor het feit dat de interne data wel degelijk exact zijn en de vloeiende lijnen slechts voor de snelheid van de schermopbouw middels een paar ruwere referentiepunten worden verbasterd tot kortere rechte stukjes met knikken op de aansluit/referentiepunten.
Wat betreft de ontvangst bij in- en uitrijden van de tunnel: bij het inrijden had ik gisteren het scherm toevallig op de satelliet-weergave staan en was te zien dat ieder signaal vrijwel in één a twee seconden tot nul gereduceerd wordt. Met uitzondering van 1 satelliet die blijkbaar precies achter me in het verlengde van de tunnelbuis lag, want die bleef tot ruim 100 meter signaal geven totdat uiteindelijk ook die staaf van het scherm verdween.
Bij het uitrijden van de tunnel komt dan de grote verrassing: binnen 1 seconden direct weer de juiste positie te pakken. Dat was met de 60Csx op dezelfde plek wel een stuk anders. Die had toch zo'n seconde of vier à vijf nodig eer ie voldoende ontvangst had om een positie te kunnen bepalen. Dat heeft veel weg van een -hoe goed de ontvangst van de 60Csx ook is- nog betere ontvangst voor de 62s.
Eigenlijk had ik het al kunnen vermoeden. Toen ik een Etrex Vista (zwartwit schermpje) kocht, had die ruim een half uur nodig bij zijn eerste start om een fix te krijgen. De 60Csx die hem opvolgde had bij een koude start na aankoop genoeg aan een kleine 10 minuten om uit te vogelen waar ie zich bevond, en de 62s afgelopen zaterdag, straight out of the box, geopend in de auto (dus niet eens buiten met vrij uitzicht) op een parkeerplaats in een woonwijk had binnen 1 minuut een fix.
En die constatering nodigt dan weer uit om eens te kijken hoe de ontvangstkwaliteit van de 62s is in verschillende situaties
ten opzichte van de 60Csx.
De bovenste twee sporen zonder "positie-op-de-weg" correctie zijn afkomstig van gisteren en eergisteren, het onderste spoor met corrctie van vandaag...
... en kijk, ondanks afwezigheid van GPS-signaal wordt er netjes teruggerekend waar je nu ongeveer zou moeten zijn, zonder dat de GPS denkt dat we rechtdoor rijden...
... totdat op een gegeven moment de track stopt en het rekenaartje in de GPS zegt: nu is het genoeg, ik wil wel eens een satellietje ontvangen voordat ik weer voorspel waar we zijn...
... en na 2 km op zijn wensen bedient wordt. Bij het uitrijden van de tunnel binnen 1 à 2 tellen weer voldoende ontvangst voor een positiebepaling ! (track begint links van de "N" in "Noord")
Voor het slapen gaan nog wat zitten stoeien met kaarten uploaden vanuit Mapsource (eigenlijk wordt Basecamp aangeraden, over de reden waarom volgt later vast meer). Wat met de oude firmware in de 60Csx niet mogelijk was, blijkt met de nieuwe 62s en nieuwe firmware wel mogelijk: meerdere kaarten na elkaar in de GPS zetten zonder dat de laatst erin gezette kaart de vorige overschrijft.
Eindelijk is het lange wachten voor het inladen van een nieuw kaartengebied verleden tijd. Altijd gewerkt met kaarten van de naaste omgeving, ga je op vakantie wil je ook Zuid-Duitsland en Zwitserland erop hebben, moet je alle gewenste kaartdelen van je bestaande weer opnieuw selecteren in Mapsource, het extra stukje Duitsland en Zwitserland ook selecteren en de volledige kaartenset opnieuw naar de GPS overzenden. Voorheen stond dan de laptop een paar uur te draaien (ja ja, ik heb een oud knarretje) om anderhalve gigabyte kaartdelen op te bouwen en vervolgens naar de GPS te verzenden. Nu kun je, uitgaande van een reeds aanwezige kaartenset gewoon een stukje kaart toevoegen via Mapsource (of Basecamp uiteraard) zonder dat de oude overschreven wordt en je dus alleen het nieuwe stukje erop hebt. Draag er dan wel zorg voor dat je de reeds aanwezige kaartenset een andere naam geeft dan de nieuwe, anders wordt alsnog de oude overschreven met dezelfde nieuwe bestandsnaam.
Ook handig bij gebruik is dat je voor het overzenden van de nieuwe kaartdelen de mapset een naam geeft waarmee je hem in de GPS kunt onderscheiden van de oude (zie screendump hieronder).
Normaal staat in Mapsource standaard het vinkje bij "Autoname the map set" aan en krijgt je kaartset automatisch een logische naam toegekend.
Wil je echter na het overzenden van losse aanvullende kaartdelen op je 62s in het kaartenmenu kunnen zien welk stuk kaart bij welke deelverzameling hoort, dan moet je het auto-name vinkje uitzetten vóór overzenden van de kaart om er vervolgens zelf een liefst voor jou logische naam in te tikken die dan na overzenden ook weer op je GPS terug te vinden is.
Als je dat niet doet krijgen alle kaartdelen van eenzelfde kaartdatabase dezelfde naam en kun je in het selectiemenu op je gps niet meer zien welke naam bij welke kaart hoort, immers alle namen zijn hetzelfde (bv allemaal OSM World Routable)" en dat schiet niet echt op in duidelijkheid ...
Voor het resultaat van de hierboven overgezonden kaartset met de naam "stukje Zuid Duitsland en Zwitserland" zie de screendump hieronder:
Kies in het kaartscherm voor "menu" en je krijgt het bovenstaande kaartmenu te zien , waarna je via "selecteer kaart" kunt aangeven welke kaartset(ten) je actief en welke je niet actief wil hebben.
En ziedaar, "stukje Zuid Duitsland en Zwitserland" , de naam die we net zelf in Mapsource hadden aangegeven voor het overzenden van de set, verschijnt nu ook in het 62s menu als optie.
Wil je hierna nog een derde kaart in de GPS zetten, zorg dan dat er géén bestand met de naam "gmapsupp.img" op de 62s staat. Dat is namelijk de naam die Mapsource er standaard aan zal geven, dus bestaat er al zo'n kaartbestand op je gps, dan zal dat overschreven worden door een nieuw bestand met dezelfde naam. En dat is nou net wat je niet wil want dan is de oude kaart weer foetsie.
Rechts zie je wat er op de 62s gebeurde na het overzenden van de nieuwe kaartset.
De al aanwezige kaartset met de naam "OSM World Routable" was opgeslagen op de SD kaart onder de naam "gmapsupp.img", in het bestand met de naam "gmapbmap.img" is de basiskaart van het toestel opgeslagen (Worldwide DEM Basemap) terwijl de nieuwe kaartset van Zuid Duitsland en Zwitserland door de software teruggevonden kan worden in het door Mapsource gemaakte bestand gmapsupp.img dat hiernaast zichtbaar is.
Er zijn dus momenteel twee gmapsupp.img actief, één in het werkgeheugen
en één op de micro SD-kaart !
Kies bij het hernoemen een voor jezelf logische naam, door bv "gmapsupp.img" te vervangen door "DuitZwit.img" en vervolgens kun je met Mapsource of Basecamp weer een nieuw bestandje op de 62s zetten dat de naam "gmapsupp.img" zal gaan krijgen.
Vergeet je de op de 62s aanwezige "gmapsupp.img" een andere naam te geven, dan zal Mapsource dat bestand overschrijven met een nieuwe kaartenset onder dezelfde bestandsnaam en ben je je oude dus kwijt.
Plussen van de dag:
+1) in diverse situaties gezien dat de 62s snel zijn positie kan bepalen, sneller dan de 60Csx
+2) mogelijkheid tot het overzenden van aanvullende kaartdelen naar de 62s zonder dat de oude overschreven worden (schijnt overigens ook mogelijk te zijn met de nieuwste firmware op de 60Csx). Heel handig zodat je niet de hele kaartenset opnieuw hoeft op te bouwen en over te zenden.
Overige opmerkingen:
A) Sneller hoeft niet perse beter te zijn. Hoe goed de 62s zijn positie kan bepalen en of de ontvangst beter is dan de 60Csx, daar zal toch echt grondiger voor ge-experimenteerd moeten worden.
B) Veronderstelde ik op dag 1 dat de kompaspijl van de 62s breder was, ook dat blijkt weer aanpasbaar te zijn zodat indien gewenst er een voor dezelfde smalle kompaspijl gekozen kan worden als die op de foto bij dag 1 op de 60Csx te zien is.
Minnen van de dag:
-1) tijd, tijd, tijd. ik heb veel te weinig tijd om van alles uit te proberen ;-)
Dag 6 (27 januari 2011)
Alweer te laat thuis om nog iets bij daglicht uitgebreid te proberen. Daarom een kort experimentje.
Om enigzins te testen hoe nauwkeurig een positiebepaling met de 62s is, had ik het plan opgevat om een aantal waypointmiddelingen uit te voeren op een punt met bekende coördinaten en dan de gemeten resultaten te vergelijken met de werkelijke waardes. Van weinig punten staat de exacte locatie vast, maar we hebben in Nederland zoiets als het RijksDriehoeksmeting-kernpuntennet. Omdat er wel wat RD punten zijn bij kerktorens maar daar het kerkgebouw waaraan het meetpunt meestal vastzit een storende factor op de ontvangst kan zijn, besloten een vrijliggend RD punt te zoeken voor betere ontvangst.
De keuze viel op RD punt nummer 609326, genaamd "RD Steen Danikerberg"
met coördinaten RDx 187158 en RDy 329864. Vol goede moed na het werk in de buurt geparkeerd en na een kort wandelingetje bergop moest ik helaas constateren dat ik de steen niet kon vinden. Wel een bult met gras op genoemde coördinaten, maar niks wat op een RD steen leek. "Da's jammer" was mijn eerste gedachte.
Omdat ik toch ter plekke was en het leek op een goede ontvangst bij het vrije zicht bovenop de Danikerberg er eens de 60Csx bijgepakt om de ontvangst te vergelijken met de 62s. Alleen kijkend naar de aangegeven coördinaten in het satellietbeeldscherm van beide GPS-en leken ze elkaar niet veel te ontlopen. Soms dezelfde waarde, soms één hooguit twee duizendste minuut verschil in Noord- of Oostcoördinaat en dat was het dan ook.
Eigenlijk wel wat van twee goede GPS-en te verwachten is. Al te veel mogen ze elkaar niet ontlopen, anders zou dat voor minstens 1 van de 2 een teken zijn dat er iets niet deugt aan de positiebepaling.
Kijkend naar het aantal satellieten op de ontvangsbalk viel echter wel een duidelijk verschil op: de 62s ontving vrijwel continu twee satellieten méér dan de 60Csx. Beide satellieten stonden laag boven de horizon.
Het zou, indien er verder geen enkel verschil tussen de 60Csx en de 62s zou zijn, dan ook aannemelijk zijn als de GPS die de meeste satellieten ontvangst ook de kleinste onnauwkeurigheid zou vertonen.
Toen ik pas bovenop de Danikerberg stond was daar weinig van te merken, allebei zowel 60Csx als 62s gaven een "GPS-nauwkeurigheid" van 3 tot 4 meter aan. Na een paar minuten echter,toen de 60Csx vooral vaak "3 meter" aangaf, begon de 62s regelmatig "2 meter" te vertonen in het beeldscherm en uiteindelijk stabiliseerden beide apparaten zich. De 60Csx op "3 meter" en de 62s op "2 meter".
Niet gek, zeker niet als je bedenkt dat ik met de 60Csx uiterst zelden ooit gezien heb dat ook die tot "2 meter" kan komen.
Ondanks de afwezigheid van een bekend ijkpunt toch eens een waypointmiddeling uitgevoerd met de 62s.
Dat bleek anders te verlopen dan ik met de 60Csx
gewend ben.
Bij de 60Csx is de te volgen stappenreeks: "mark", vervolgens met de cursor twee stapjes naar links en
"Gem." selecteren en je ziet een teller in beeld verschijnen die zowat om de seconde opgehoogd wordt met "1" (want een meting uitvoert) en een veld waarin de gemeten gemiddelde coördinaat wordt weergegeven met daarbij een geschatte miswijzing.
Hoe meer metingen je doet, des te kleiner wordt de miswijzing (in het ideale geval van geen verstoringen in ontvangst). Wiskundig kun je nagaan dat de nauwkeurigheid groter wordt evenredig met wortel(n), waarbij n het aantal metingen is dat je verricht hebt. In de praktijk is een meetsituatie nooit ideaal en zonder verstoringen, maar kun je aan de hand van de geschatte miswijzing redelijkerwijs bepalen hoe betrouwbaar je meting is.
Als bijvoorbeeld bij de 60Csx de meting op een bepaald moment zegt dat de geschatte miswijzing 3.4 meter is, dan betekent dat dat er 95% kans is dat je gemeten waarde binnen 3.4 meter van de werkelijke waarde ligt.
Bij de 62s had ik een soortgelijke meetmethode verwacht, maar blijkbaar is er een en ander veranderd.
De werkwijze voor een waypointmiddeling analoog aan die van de 60Csx is nu: "mark", "menu", "Gem. locatie", "enter" en vervolgens nog eens "start" selecteren.
In plaats van een geschatte miswijzing en een teller die het aantal metingen geeft dat telkens met 1 opgehoogd wordt, komt er na de start van de meting de vraag of je wil doorgaan (omdat je eigenijk 90 minuten moet wachten voor een tweede meting te middelen ten einde een hogere betrouwbaarheid verspreid over de dag te krijgen) en vervolgens komt er een voortschrijdende balk in beeld met de tekst "Betrouwb. meting" die oploopt van 0% in het begin tot bij goede ontvangst 100% aan het eind.
Tevens is daarbij in beeld te zien hoe lang de meting loopt (nu blijkbaar een continu proces?) en de momenteel vastegestelde gemiddelde locatie. Wat die betrouwbaarheid in % betreft (die blijkbaar 100% kan bedragen, hoe is me een raadsel), ben ik erg benieuwd hoe die geïnterpreteerd dient te worden.
In de handleiding uiteraard geen woord hierover.
Ik laat de lezer achter met de screendumps en ga op zoek naar wat die 100% nou eigenlijk betekent.
U hoort ervan :-)
Na "mark" en "menu" krijg je een keuzemenu te zien ...
waarin na selectie van "Gem. locatie" een meting gedaan wordt ...
en je daarna nog een serie continue metingen kunt uitvoeren ...
... waarbij de betrouwbaarheidsbalk start bij 0% ...
Na 24 seconden is de betrouwbaarheid blijkbaar 15%...
... om na een minuut al gestegen te zijn naar 72%...
... en na 1:20 minuut zelfs 100% aan te geven. Nu rijst de vraag:
Wat betekent die 100% voor de verkregen waarde linksonder in het scherm ???
Pas na het plaatsen van de screendumps zie ik nu dat nadat de betrouwbaarheid 100% was in de Oost-coördinaat er toch nog een verandering heeft opgetreden. De ".427" van het voorlaatste schermpje is op het eind veranderd in ".426".
Is dat het resultaat van de middeling van meting 1 (1 enkelvoudige meting) met meting 2 (continue meting gedurende 1:20 minuut) ???
Als dat zo is dan heeft die enkelvoudige meting wel een relatief groot gewicht en zou je dus eigenlijk nog een paar keer gedurende een minuut of wat moeten middelen.
Frappant detail: tijdens de meting stond de 62s ingesteld op "Nederlands RD Grid", nog vanwege de zoektocht naar de voorgenoemde RD steen, maar toch wordt de gemeten locatie in WGS84 hddd mm.mmm notatie weergegeven.
Plussen van de dag:
+1) de 62s ontvangt laagstaande satellieten beter dan de 60Csx
Overige opmerkingen:
A) Dat wordt puzzelen hoe die 100% te interpreteren.
Minnen van de dag:
-1) RD steen op de berg niet gevonden. Dan maar binnenkort op zoek naar een andere...
Dag 7 (28 januari 2011)
Vanmiddag na een drukke week eindelijk een beetje meer tijd gehad om nog voor het donker wat in het veld uit te proberen. Schreef ik 6 dagen geleden nog dat de kompaspijl van de 62s een stuk breder zou zijn dan die van mijn huidige 60Csx (zie ook foto bij dag 1), vandaag bleek na wat gepiel op de knopjes dat de breedte van de pijl ook op de 62s instelbaar is. Tijdens een wandeling naar een geocache in de buurt van Wassenberg (D) een en ander uitgeprobeerd en voilá, als je maar het juiste menu doorbladert vind je vanzelf wat je zoekt.
Zo stond ie ingesteld met de fabrieksinstellingen. Een brede pijl. Het aantal gegevensvelden erboven heb ik op 4 gezet zodat ik de 4 voor mij interessantste gegevens bij de hand heb, ...
... kiest men in het Hoofdmenu voor "Stel in" en vervolgens voor "Koers" dan wordt er een submenuutje getoond met onder andere de optie "Ga naar lijn/wijzer" die nu op "groot" is ingesteld...
... waar je natuurlijk net zo goed voor "klein" kunt kiezen, hetgeen je na een enter en het sluiten van het submenu brengt naar een beduidend smallere kompaspijl ...
... zoals in dit schermpje te zien is. Maar na 6 dagen gebruik van de 62s moet ik zeggen dat ik de eerst wat rare brede kompaspijl bij nader inzien toch leuker vind dan de smalle zoals gewend van de 60csx ;-)
Over zoeken gesproken; de cache werd natuurlijk ook gevonden. Dat kon ook bijna niet anders want het was een niet over het hoofd te ziene cilindervormige ton van snel een halve meter doorsnede.
Na een dikke halve kilometer verderop nog een cache gevonden te hebben bedacht ik me, bij gebrek aan bekende meetpunten in de buurt eens de nabijgelegen kolenberg in Hückelhoven te gaan bezoeken om bovenop de kolenberg bij vrij uitzicht (dus onbelemmerde satelliet-ontvangst) nogmaals net als gisteren de 60Csx met de 62s te vergelijken.
De kolenberg die in de volksmond ook wel "schone slaapster" genoemd wordt, heet officieel "Millicher Halde" en is sinds 2008 voorzien van een "Himmelsleiter" (trap naar de hemel), waarmee je na 406 treden puffen en hijgen het uitzichtspunt bereikt.
Boven op de circa 70 meter hoge mijnafvalberg kun je op een vaak winderig platform genieten van een prachtig uitzicht over het terrein van de voormalige mijn Sophia Jacoba en dat bij mooi weer zelfs tot de rand van de Eifel reikt.
De verwachting was eigenlijk dat het ook hier weer mogelijk moest zijn een GPS-nauwkeurigheid van 2 meter te halen, immers nergens in de buurt zijn obstakels die de ontvangst van een satelliet die zich boven de horizon bevindt kunnen verhinderen.
Begin van de "Himmelsleiter"
... na zo'n 400 treden ben je bijna boven ...
... en kun je behoorlijk ver kijken bij mooi weer !
Na een tijdje van het uitzicht genoten te hebben toch maar eens de 60Csx tevoorschijn gehaald en aangezet. Nu ik de 62s een week gewend ben valt pas op hoe ontzettend "traag" de 60Csx is bij het verkijgen van een fix. Na het aanzetten van het apparaat boven op het platform meldt ie weliswaar binnen een seconden of 6 dat er van een tiental satellieten data ontvangen wordt, maar pas na ongeveer 20 seconden wachten is er voldoende data beschikbaar om een positie vast te kunnen stellen. Voor de 62s is ditzelfde grapje in een paar tellen na het aanzetten gepiept. Om een vergelijk te kunnen maken tussen de sterkte van de satellietontvangst van 60Csx en 62s heb ik ze eerst een minuut of vijf ongestoord op het platform laten liggen, heb zelf nog wat foto's gemaakt van de omgeving en vervolgens, na die vijf minuten, een foto van beide GPS-beeldschermen.
Wat zien we? Allebei de GPS-en hebben een nauwkeurigheid van 2 meter, ze geven allebei dezelfde coördinaten aan (en die blijven ze ook aangeven nadat de foto gemaakt werd) en ze hebben allebei dezelfde satellieten op hun hemelkaart staan. Ook de ontvangstkwaliteit per satelliet verschilt niet veel, alhoewel opvalt dat de 60Csx voor veel satellieten tegen de maximumlengte in het staafdiagram aanhikt, terwijl de 62s een betere indruk geeft van de relatieve sterktes per satelliet (is het plafond van de 60Csx misschien eerder bereikt? Het lijkt er wel op.)
Er is ook één opmerkelijk verschil: op de 60Csx heeft satelliet nr. 10 geen ontvangststaaf, terwijl diezelfde satelliet op de 62s wel goed ontvangen wordt, ondanks dat die erg laag boven de horizon staat. Op het moment dat ik beide GPS-en in de hand neem duurt het niet lang voordat satelliet 10 ook ontvangen wordt door de 60Csx.
Blijkbaar kan de 60Csx moeiijker overweg met laagstaande satellieten dan de 62s die voor satelliet 10 een bovengemiddelde staaflengte in het ontvangs-diagram vertoont.
Ondanks dat de 60Csx een satelliet minder ontvangt is de gemeten positie afgerond dezelfde, de nauwkeurigheid ook en de kwaliteit van de ontvangst is niet noemenswaardig anders dan die van de 62s. De 62s geeft als extra informatie in het beeldscherm dan nog de hoogte aan waarop je je bevindt, in dit geval 116 meter.
Pas bij het bekijken van bovenstaande foto valt me iets aan de 60Csx op dat ik nog niet eerder had opgemerkt: laat de 62s de windrichtingen bij hun Nederlandse afkortingen zien (N,O,Z,W), de 60Csx geeft hetzelfde ondanks dat de Nederlandse taalmodule is ingeschakeld toch met de Engelstalige afkortingen N,E,S,W aan.
Daarvoor heeft de 62s dan echter weer de tekortkoming dat in geen enkel scherm te zien valt hoeveel fut de batterijen nog hebben. De 60Csx laat dat in heel wat schermen zien, maar om dit op de 62s te zien moet je heel kort de aan/uit knop indrukken. Dat is jammer, want gedurende het gebruik heb je zonder te checken geen flauw idee hoe het met de levensduur van de batterijen gaat, terwijl je dankzij de blokjes bovenin de 60Csx voorturend zonder extra moeite een oogje in het zeil kunt houden.
GPS in de handen
liggend (horizontaal)
Na een dik kwartier vind ik het goed geweest boven op het platform, waar het behoorlijk fris is als gevolg van de wind en na één kort experimentje besluit ik de trap naar beneden weer te nemen.
Iets dat me een stuk makkelijker afgaat dan de weg naar boven. Omdat ik net zag dat de 60Csx één satelliet meer ontving als ik hem in de handen had, dan wanneer hij op de grond lag, probeer ik of de richting waarin de antenne van de 62s wijst ook iets uitmaakt voor de ontvangst van dat apparaat.
Direct blijkt in welke richting je zelf ook staat, dat een horizontale houding op bijna de meeste staaflengtes van géén of van negatieve invloed is ten opzichte van een verticale stand.
Dit een aantal malen herhaald hebben, zowel bovenop het platform als op de terugweg naar beneden blijkt:
Wijst de antenne recht omhoog dan is de ontvangst gemiddeld altijd beter dan wanneer die antenne naar eender waar op de horizon wijst.
Een ogenblik later:
GPS in de handen
staand (verticaal)
Beneden op de parkeerplaats denk ik eraan om eens even naar het hoogteprofiel van de "beklimming" van de Millicher Halde te kijken. Daarbij valt iets merkwaardigs op.
Ik ben een kwartier lang bovenop het platform geweest en de GPS is niet meer van hoogte veranderd dan de posities tussen:
A-- "op de grond van het platform" en
B-- "in mijn hand".
Laten we zeggen in verticale zin maximaal 1,2 meter verschil tussen die twee hoogtes.
Toch geeft het hoogteprofiel aan dat gedurende het kwartier er een steeds lagere hoogte gemeten is, met slechts aan het eind een redelijk stabiel vlak stuk.
Een mogelijke oorzaak ontgaat me enigszins.
Thuis eens gekeken naar welke waardes er in dit kwartier gemeten zijn blijkt dat de aanvangswaarde 126 meter bedraagt en de eindwaarde 119/120 meter (met vlak ervoor enkele minuten 118/119 meter, hetgeen overeenkomt met de positie op de grond van het platform).
Pas ongeveer 10 minuten na het arriveren op de top van het platform lijkt de hoogtemeting te stabiliseren op een waarde rond de 120 meter.
Zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat de GPS uit een warme auto eerst is af moeten koelen tot de omgevingstemperatuur en dit invloed had op de in de GPS gemeten luchtdruk ? Mmmmmm, lijkt me sterk.
Ook eens de histiorie van het hoogteprofiel van de 60Csx bekeken en daar valt merkwaardigerwijs niets raars op. Aanvangshoogte 121/122 meter en direct daarna stabiel blijvend op 121/122 meter, met aan het eind een dip naar 119/120 meter vanwege het liggen op het platform ipv. in de hand houden.
Precies wat je zou verwachten.
Blijkbaar is er iets raars aan de hand met de hoogtemeting in de 62s en is ie pas na een aantal minuten stabiel op de juiste hoogte.
In de auto beneden geeft de 62s weer een stuk beter ontvangst in het satellietdiagram als de 60Csx. Ook in onnauwkeurigheid ligt de 62s telkens 1 á 2 meter lager dan de 60Csx.
Plussen van de dag:
+1) de 62s ontvangt vrijwel altijd moeilijke satellieten (lage positie of obstructies die ontvangst verhinderen) beter dan de 60Csx. Bij perfecte ontvangstmogelijkheden is er geen verschil in positie-nauwkeurigheid, maar bij obstakels of laagstaande satellieten doet de 62s het beter.
Overige opmerkingen:
A) Alles went, ook de brede kompaspijl. Zo snel dat ik de smalle van de 60Csx niet meer terugwil ondanks dat ik het vandaag kort heb uitgeprobeerd.
Minnen van de dag:
-1) Hoogtemeting op de 62s is blijkbaar pas betrouwbaar na een aantal minuten op dezelfde hoogte. Eens googelen naar andere ervaringen om te zien wat daar de oorzaak van kan zijn.
Dag 8 (29 januari 2011)
Vandaag was de zesde dag op rij dat ik deze week voor de baas mocht werken ;-)
Alweer wat weinig tijd dus vanmiddag, maar toch nog kort voor zonsondergang een experimentje kunnen doen. Daarover dadelijk meer. Eerst een correctie op hetgeen ik gisteren schreef over het ontbreken van de batterij-indicator in de meeste schermen. Ik schreef op 28-1-2011:
"Daarvoor heeft de 62s dan echter weer de tekortkoming dat in geen enkel scherm te zien valt hoeveel fut de batterijen nog hebben. De 60Csx laat dat in heel wat schermen zien, maar om dit op de 62s te zien moet je heel kort de aan/uit knop indrukken. Dat is jammer, want gedurende het gebruik heb je zonder te checken geen flauw idee hoe het met de levensduur van de batterijen gaat, terwijl je dankzij de blokjes bovenin de 60Csx voorturend zonder extra moeite een oogje in het zeil kunt houden."
Dankzij een oplettende lezer van dit "dagboek van een overstap" (bedankt nog Winfred!!!) werd ik erop gewezen dat die mogelijkheid nog steeds te verwezenlijken is op een aantal schermen. Na wat gepuzzel waar dat het beste te doen heb ik besloten, omdat de GPS vooral tijdens het geocachen gebruikt wordt, in het kompasscherm één van de vier velden te vullen met de batterij-indicator. Want dat blijkt in de gegevensveldenlijst die op heel wat schermpjes via het menu is in te stellen één van de vele opties, die ik misschien wel afgelopen week gelezen heb, maar die toch duidelijk niet is blijven hangen in mijn geheugen.
Momenteel staan er 4 gegevensvelden boven de kompasnaald, namelijk verwachte aankomsttijd (ETA, afkorting van Expected Time of Arrival), afstand tot volgend punt, GPS-nauwkeurigheid en triptellerafstand...
...tijdens het wandelen ben ik niet echt geïnteresseerd in hoe laat het is als ik het volgend punt bereik, dus die kan eruit. Als je in het kompasscherm op "menu" klikt kun je de info in de gegevensvelden aanpassen...
... waarbij één van de opties die ik de voorbije week een aantal malen over het hoofd gezien heb het batterijniveau blijkt te zijn. Middels een "enter" kan de keuze daarvoor bevestigd worden en ziedaar:
... linksboven in beeld verschijnt het vertrouwde batterijtje waarop je kunt aflezen hoeveel fut de 62s momenteel nog heeft. Er zijn overigens nog heel wat meer schermpjes dan alleen het kompasscherm waarin je deze batterij-indicator standaard kunt tonen.
Voor het beste resultaat van de batterij-indicatorweegave dien je trouwens de instellingen in je GPS aan te passen aan het soort batterij dat je in je 62s gebruikt. Wie al een andere GPS voorheen gebruikte zal het principe bekend in de oren klinken.
Het instellen van de juiste batterijsoort kan als volgt:
Ga in het hoofdmenu via de keuze "Stel in" en "Systeem" naar "Batterijsoort" en kies daarna voor de in het toestel gebruikte soort. De gebruiker kan hierbij kiezen uit drie types: "Alkaline" (zeg maar de gewone batterij die na gebruik niet meer op te laden is), " Oplaadbare NiMh" (de meest gangbare soort batterij die na gebruik herlaadbaar is) en "Lithium" (duurder type batterij dat tot 7x zo lang meegaat als Alkaline en vooral bij lage temperaturen goed blijft functioneren).
Kies in het hoofdmenu voor "Stel in"...
... en vervolgens in het getoonde menu voor "Systeem"
... en daarna voor "batterijsoort" en kies dan ...
... uit de juiste van 3 aangeboden opties.
Overigens, nu we het toch over het batterijgebruik hebben. Van de week nog een optie ontdekt die in sommige gevallen best handig kan zijn. Stel je bent aan het wandelen en kijkt zo ongeveer om de vijf minuten een keertje op het beeldscherm, dan zou het handig zijn als de GPS, net als menig fototoestel, het beeldscherm uitschakelt na een tijdje ongebruikt te zijn, om batterijen te sparen.
Goed nieuws! Dat kan nu niet alleen met het fototoestel, maar ook met de 62s.
Ga hiervoor weer in het hoofdmenu naar "Stel in", maar kies daarna voor de optie "Scherm" en je krijgt een menuutje te zien waarin onder andere de kreet "batterijbesparing" te vinden is.
Kies hierbij voor "aan" en het gevolg zal zijn dat als je bv. 15 seconden lang geen toets aanraakt, het beeldscherm vanzelf op standby springt (lees: blanco wordt) totdat je opnieuw ergens op een knop drukt en het beeldscherm weer aan gaat.
Die 15 seconden zijn overigens ook naar keuze in te stellen en hangen samen met de tijd die je in het veld "Verlichtingstijdsduur" hebt ingesteld. Er bestaan daar ook nog de opties 30 seconden, 1 minuut, 2 minuten en "blijft aan", maar dat laatste zal er voor zorgen dat na een toetsaanslag de achtergrondverlichting ook aanblijft, hetgeen de levensduur van de batterijen niet bepaald ten goede zal komen.
Let op: als je niet in de gaten hebt dat je "batterijbesparing" aan staat, kan het net lijken alsof de GPS uitvalt, terwijl ie in werkelijkheid gewoon op standby staat en na een druk op een toets weer gewoon leven op het beeldscherm zal vertonen.
Terug naar experimenteren in het veld. Zoals gezegd, vandaag mocht ik werken voor de baas, maar laat op de middag was er nog even tijd om opnieuw op zoek te gaan naar een RD meetpunt ten einde eens te kunnen bekijken hoe precies de 62s nou eigenlijk is ten opzichte van een punt met bekende coördinaten. Bij het zoeken naar een nieuwe kandidaat stuitte ik op een bijgewerkte lijst met RD-meetpunten van het kadaster. En daar werd meteen een verklaring gevonden voor het feit dat ik eerder deze week de RD steen op de Danikerberg niet kon vinden; die steen staat namelijk niet meer in het lijstje dus vermoedelijk bestaat ie gewoon niet meer. De gegevens die ik van de week gebruikt had waren afkomstig van een andere site en dateerden uit 2006. Blijkbaar heeft er iemand op de berg wat opgeruimd in de tussentijd...
Het nieuwe doel werd RD Steen Elsloo (punt 391, X=180924, Y=328809, h=42 meter).
Deze wist ik te liggen, want een paar jaar geleden als eens gezocht met de Etrex Vista om te kijken hoe nauwkeurig die was. Bij aankomst ter plekke even de vrees gehad dat ook deze RD Steen niet gevonden ging worden vanwege de aarde- en mesthopen die plaatselijk op het talud gestort waren, maar de 62s loodste me precies tussen de bergjes door om te eindigen bij een licht met gras overgroeide RD steen.
Ergens hiertussen moet Steen RD 391
liggen...
Gevonden! Nauwkeurigheid 3m, afstand 0m.
De grootste verrassing volgt als vrijwel onmiddellijk na de steen gevonden te hebben de afstand tot de steen (volgens de 62s) niet meer boven de 1 meter uit komt. Van de 60Csx ben ik gewend dat als je ergens op een vaste plek blijft staan de GPS zelf nog een tijdje heen en weer blijft driften voordat ie redelijk stabiel een bepaalde positie of afstand aangeeft. Bij de 62s was dat in ieder geval vandaag totaal niet het geval. Na het neerleggen bleef ie ruim meer dan 5 minuten lang een afstand aangeven die varieerde tussen de 0 en de 1 meter. Pas na en minuut of tien verscheen er heel even "2 meter" in het scherm, om na een minuutje switchen tussen "1" en "2" meter weer terug te gaan naar "1 meter" en even later te blijven flipperen tussen 0 en 1 meter.
Dat strekt tot tevredenheid.
Aan de andere kant, dat mag ook wel. Van een gps mag verwacht worden dat ie in staat is om nauwkeurig te zijn.
Voordat de zon ondergaat dan nog even proberen hoe het met de hoogtemeting van de 62s zit.
De RD steen zou zich moeten bevinden op 42 meter boven NAP.
De 62s geeft vrijwel constant een hoogte van 41 meter aan, heel af en toe zakkend tot 40 meter en snel daarna weer terug naar 41 meter.
In de hoop een betere ontvangst te krijgen plaats ik de 62s tegen een steen en een verdorde maïs-stengel zodat ie verticaal kan staan.
Na een paar minuten begint ie te flipperen tussen 40 en 41 meter.
Ook dat is niet gek.
Tevreden sta ik nog even te kijken hoe de zon aan de horizon zakt en vertrek daarna naar huis voor het avondeten.
Morgen is weer een nieuwe dag :-)
Plussen van de dag:
+1) batterij-indicator is (toch) in veel schermen zichtbaar te maken zonder extra handelingen
+2) de positiebepaling krijt zoals verwacht mag worden een ruime voldoende, maar ook de hoogte blijkt behoorlijk kort bij de werkelijke waarde te liggen
Overige opmerkingen:
A) in tegenstelling tot gisteren vandaag geen merkwaardige sprongen of dalingen in het hoogteprofiel
Dag 9 (30 januari 2011)
Vanmiddag heerlijk gewandeld op een 9 km lange multi door de bossen nabij Ham (B). Gestart aan de kerk van Oostham (Belgische tegenhanger van Westham United?) ging het snel daarna de bossen in door kleine paadjes waarvan er helaas geen enkele op de OSM-kaart stond. Overgeschakeld op Topo Benelux bleek op die kaart toch ook zo menig paadje niet ingetekend, soms ook net iets anders gesitueerd op de kaart dan in werkelijkheid.
Omdat het mooi weer was verder geen tijd genomen om te experimenteren met de 62s.
Brave burger te Ham (B.) uit de tijd dat de GPS nog moest worden uitgevonden
En dan blijkt onderweg weer dat ook zonder experiment er toch iets gebeurt dat je weer aan het denken zet.
Bij het wandelen met het kaartscherm aan valt op dat bij het nemen van een bocht de track op de kaart niet echt vloeiend loopt.
Even moet ik denken aan de overcorrectie bij de "posite op de weg" instelling, beschreven bij dag 5, maar hier is duidelijk iets anders aan de hand dat de knikken tijdens het wandelen veroorzaakt.
Zie ook de screendump hier rechts, waarbij duidelijk te zien is dat de track uit korte rechte stukjes bestaat.
De afwijking ten opzichte van de paden op de Topokaart worden veroorzaakt doordat de situatie ter plekke niet overeenkomt met de werkelijke ligging van het pad.
De reden voor de korte rechte stukjes met knikken kan eenvoudig verklaard worden, maar is desalnietemin interessant om eens over na te denken.
De GPS meet weliswaar continu je positie, maar op de track wordt slechts eens in de zoveel tijd een punt geprikt, dat om de doorlopende track te vormen gewoon middels een rechte lijn met het vorige punt van de trakc verbonden wordt. Hoe vaker je een punt prikt op de kaart, des te vloeiender worden de bochten van de tracks.
Het aantal keren dat de GPS een positie prikt voor de track op te bouwen is instelbaar op de 60Csx, naar ik aanneem dus ook op de 62s. Even zoeken en de instellingen zijn gevonden.
Kies in het Hoofdmenu voor "Stel in", dan voor "Sporen" ('mooie' vertaling van het engelse "Tracks")...
... en vervolgens gaat een menu met diverse opties open. Halverweg staat "interval", waar we voor kiezen middels een "enter"...
... en je krijgt een vijftal opties om je tracklog vast te leggen.
Momenteel staat de 62s ingesteld op "normaal".
Eigenlijk wil ik de bochten wat vloeiender zien (en daarmee de lengte van de tracklog/wandeling achteraf ook ietsje nauwkeuriger, maar uiteindelijk met waarschijnlijk verwaarloosbaar verschil). Daarom heb ik bij thuiskomst de intervalinstelling op "vaker" gezet. Eerdaags eens zien of en hoeveel dat helpt.
Ook belangrijk bij de nauwkeurigheid van de track is de "opnamemethode" in hetzelfde sporenmenu.
Bij "opnamemethode" kun je kiezen uit "afstand", "tijd"en "auto".
Kies je voor "auto" dan zal de GPS afhankelijk van je bewegingen vaker (veel bewegingsveranderingen) of minder vaak (weinig bewegingsveranderingen) een meting doen. Kies je voor "tijd" dan zal de GPS steeds om de zoveel tijd een meting doen voor de track, kies je voor afstand, dan zal om de zoveel meter een meting gedaan worden.
Het kan handig zijn om vantevoren nadenken als je echt iets nauwkeurig zou willen vastleggen met welke opnamemethode je dat het beste kunt doen. De optie "tijd" kan bijvoorbeeld erg ongunstig voor je track uitpakken als je met hoge snelheid onderweg bent, omdat je dan bv bij een bocht met snelheid behoorlijk grote stappen tussen twee meetpunten kunt krijgen. De track kan dan plaatselijk aanzienlijk afwijken van de werkelijk afgelegde weg.
Ook het kiezen voor "vaakst" bij de intervalinstelling kan soms een nadeling efect hebben. Vaakst betekent namelijk ook dat het geheugen voor je tracklog sneller vol is. Ben je lang onderweg en wil je de hele track behouden, dan moet het natuurlijk niet zo zijn dat op een gegeven moment je geheugen vol is met trackpunten waardoor er geen nieuwe metingen meer opgeslagen worden (of waardoor de oudste metingen automatisch gewist worden om plaats te maken voor de nieuwe).
Omdat ik toch bezig ben met de trackweergave tegelijk maar eens geprobeerd of de verschillende kleurmogelijkheden om de track op de kaart weer te geven veel uitmaken in zichtbaarheid.
De kleur van de track is instelbaar via het Hoofdmenu, "Stel in", "Sporen"en dan helemaal onderaan in het menuutje "Kleuren". Standaard staat ie op lichtblauw, hetgeen voor mijn gevoel best duidelijk te zien is op de kaart, zowel in dag- als in nachtstand. Maar eens kijken naar andere kleuren kan geen kwaad.
Rood valt direct af als mogelijkheid omdat er teveel andere rode lijnen op kaarten (bv. wegen) voorkomen. Wit is niet of slechts zichtbaar bij lichte achtergronden en hetzelfde geldt voor de kleur geel. Rose lijkt dan weer teveel op hetzelfde rose dat bij het uitstippelen van de te volgen route door de routenavigatie getekend wordt.
Blijft over lichtblauw (hebben we nu), twee kleuren donkerblauw die veel op elkaar lijken en groen.
Hieronder een vergelijking tussen deze drie opties.
De standaard lichtblauwe track, steekt duidelijk af tegen de achtergond
Groene track, steekt minder duidelijk af tegen groenige achtergonden als bos of grasland
Blauw, in ieder geval tijdens het wandelen beter te zien als groen.
Ik kan me voorstellen dat voor iemand die met een boot op het water zit lichtblauw de minst goed zichtbare kleur is, maar gezien het feit dat Jezus tot nog toe de enige was die over het water wandelde en deze aardse jongen tijdens het wandelen zich toch vooral in het bos bevindt, wordt besloten de trackkleur gewoon op lichtblauw te laten staan :-)
Nog wat liggen prutsen met divere instellingen, maar verder was het dit voor vandaag. Morgen wordt weer een lange werkdag, maar wie weet wat we dan tegen het lijf lopen.
Plussen van de dag:
+1) doordat ik al een week vrij intensief de 62s aan het gebruiken ben vind ik steeds sneller mijn weg, ook naar de menu's die veranderd zijn t.o.v. de 60Csx
Minnen van de dag:
-1) de optie om waypoints op symboolnaam te vinden lijkt echt afgeschaft te zijn op de 62s. Nog steeds heb ik niks gevonden om deze handige mogelijkheid die op de 60Csx wel bestond te benaderen. POIs kun je wel op categorie selecteren bij het zoeken middels "find", waypoints schijnbaar niet. Een gemiste kans van Garmin. Zoiets moet toch ook met een firmware-upgrade aan te passen zijn?
-2) bij het aanmaken van een nieuw waypoint kon je op de 60Csx in één scherm uit een lange lijst symbolen kiezen. Op de 62s zijn ze per categorie (maritiem, markeringen, buitenshuis etc.) te vinden, telkens in een ander scherm waarvoor je steeds 2 toetsen moet indrukken om ze door te bladeren. Hoezo lastig?
Dag 10 (31 januari 2011)
Zoals verwacht vandaag weinig tijd gehad, daarom kort nog wat over gisteravond.
Tijdens het wandelen in Ham was me 's-middags weer een paar keer opgevallen hoe raar het woordje "volgbaar" eruit ziet in de listing van een geocache.
Hiernaast een voorbeeld in een andere cachelisting (vlak boven de streep).
Het is duidelijk een al te letterlijke vertaling voor een object dat in het engels gewoon "trackable" heet en in het nederlands ook bij zijn engelse naam wordt genoemd, in plaats van het als bijvoeglijk naamwoord klinkende maar vooral ongebruikelijke "volgbaar".
Bij Trackable denk ik onmiddellijk aan een Coin of TB. Bij volgbaar leg ik die associatie totaal niet.
Daarom maar eens de stoute schoenen aangetrokken en een poging gedaan om deze vertaling zodanig aan te passen dat er in beeld "trackable"
komt te staan in plaats van "volgbaar".
De eerste vraag is natuurlijk: waar kunnen we die vertaalmodule nederlands in de 62 vinden? Dat is echter snel opgelost, want even surfen met de verkenner door allerlei directories en je hebt de juiste plek rap gevonden.
Wie zijn Garmin aan de USB-kabel heeft hangen gaat eerst naar de juiste drive-letter. Let op, de 62s gedraagt zich als twee drives, één van de twee is het geheugen van de 62s, het andere is de info die op het micro SD-kaartje staat.
Bij mij is de 62s zelf, zoals hierboven te zien valt, toegekend aan de Garmin (D:)-directory. Datgene wat op de micro-SD kaart staat is op de (F:) directory te vinden. De taalmodules zitten in de 62s zelf, niet op de SD-kaart. Logisch ook, anders zou de GPS zonder SD-kaart erin niet kunnen opstarten. In de D-"schijf" zijn de subdirectories "Documents" en "Garmin" te vinden. We zoeken verder in de subdirectory "Garmin".
De vertaalmodules van een dik dozijn aan talen zijn dan vervolgens weer te vinden in de subdirectory "Text". In de lijst, waarvan in de screenprint hierboven een deel te zien is, komt o.a. het bestand Dutch.gtt voor. Wel leuk om te zien trouwens dat de Russische en de Letse taalmodules blijkbaar op een later moment zijn toegevoegd dan de overige bestanden. Al deze .gtt bestanden zijn te opnenen, bv. met de kladblok, waarna je de opbouw kunt zien en de inhoud ervan kunt aanpassen.
Een stukje van de inhoud van Dutch.gtt en wel de plek waar "Trackable" vertaald wordt met "Volgbaar"
(3e regel)
Elke engelstalige term die in de 62s in een beeldscherm voorkomt is erin alfabetisch terug te vinden daarachter telkens gevolgd door debijbehorende vertaling in het nederlands.
Om onvoorziene problemen te voorkomen maken we natuurlijk voordat er aan het bestand Dutch.gtt gesleuteld gaat worden een reservekopie op de harde schijf van de eigen PC. Mocht er dan iets misgaan of de GPS vastlopen dan kan achteraf nog altijd het oorspronkelijke Nederlandse taalbestand teruggezet worden.
Daarna wordt een tweede kopie gemaakt, genaamd Dutch2.gtt, ook op de eigen PC en dat zal het bestand worden waarin het woordje "volgbaar" veranderd gaat worden door het woordje "trackable".
Door met de kladblok het woord "volgbaar" te verwijderen en in de plaats daarvan "trackable" in te typen zou dat moeten lukken. Nadat dit gewijzigd is, uiteraad wel de wijzinging opslaan, waarbij je erop moet letten dat de extensie .gtt gehandhaafd blijft, anders kan de 62s het bestand niet meer herkennen.
Om er zeker van te zijn dat de aangepaste taalmodule Nederlands ook als dusdanig in de 62s herkenbaar is, verander ik de naam "nederlands" in "NL aangepast". Ook dat gebeurt met de kladblok in Dutch.gtt, maar dan helemaal aan het begin op de eerste regel.
Dezelfde gegevens, ditmaal in het kopiebestand Dutch2.gtt,
maar nu met "Volgbaar" vervangen door "Trackables"
(4e regel)
Na het opslaan van het bestand Dutch2.gtt op de eigen harde schijf kopiëren we het bestand naar de map D:\Garmin\Text en als we dat gedaan hebben, verwijderen we met de verkenner het oorspronkelijke bestand Dutch.gtt (waarvan een kopie op de eigen harde schijf) en hernoemen we het bestand Dutch2.gtt in Dutch.gtt zodat de 62s het juiste vertaalbestand voor de nederlandse module gebruiken zal.
De inhoud van D:\Garmin\Text na de voorgenoemde handelingen.
Alleen aan de datum van het bestand Dutch.gtt valt nog te zien dat
het niet meer het oorspronkelijke bestand is dat bij de koop van de 62s
erop geïnstalleerd was.
Nadat alles veranderd, gekopieerd en hernoemd is, ben ik benieuwd of dat ook het gewenste resultaat in de 62s gaat opleveren. Kijk en oordeel zelf:
Kies in het Hoofdmenu voor "Stel in", vervolgens voor "Systeem" en je krijgt te zien welke taal actief is. Dit is een screendump van het oude menu, met daarop nog de tekst "Nederlands"
Het oude scherm (voor de aanpassing van "Dutch.gtt") toont net als het vorige menu de vertrouwde benaming "Nederlands". Daarnaast zijn in het menu de andere taalopties zichtbaar.
Maar omdat we zelf de tekststring "Nederlands" hebben vervangen door "NL aangepast" komt na het laden van de nieuwe Dutch.gtt dito melding in beeld en is de optie "Nederlands" verdwenen.
Vervolgens natuurlijk erg benieuwd of het doel, namelijk dat vervelende woordje "volgbaar" te vervangen door iets gangbaarders ook behaald is.
Voor wijziging van Dutch.gtt:
"Volgbaar"
Na wijziging van Dutch.gtt
"Trackables"
Conclusie: een kind doet de was. Misschien beter bekend onder de spreuk: "Iedereen kan schilderen met Ravensburger".
Nu is dit nog slechts 1 woord, maar zo zou je dus ieder woord of omschrijving waarvan je moeite hebt het te begrijpen kunnen aanpassen in iets waarvan duidelijker is wat het voorstelt, of zodanig aan te passen dat de vlag de lading beter dekt.
Plussen van de dag:
+1) handig, die aanpasbare taalmodules
Dag 11 (1 februari 2011)
Vandaag geen enkele keer de "aan/uit" knop van de 62s gebruikt.
In plaats daarvan druk druk druk met werk en nèt voor het slapen gaan nog een pakketje geopend dat door TNT-Post vanmiddag aan de deur werd afgeleverd. Wat zat erin?
- nieuwe batterijlader "La Crosse RS 700"
- 4 stuks Eneloop batterijen a 2000 mAh
- 2 opbergdoosjes voor batterijen
Nadat ik een paar dagen geleden bij het fotograferen van de RD Steen in Elsloo (zie dag 8) tot de vervelende conclusie kwam dat ik weliswaar veronderstelde een zestal volle batterijen bij te hebben, maar in werkelijkheid alle zes deze batterijen leeggelopen bleken te zijn (te lang niet gebruikt), besloten eens Eneloop-batterijen te proberen.
Van Eneloops wordt gezegd dat ze door zelfontlading na een jaar slechts 15% van de oorspronkelijke lading verloren zijn (en dus nog 85% over hebben). Het lijkt me wel handig om 2x2 van deze Eneloops reserve in de auto te hebben liggen, voor het geval de rest van mijn vezameling Ansmann- en GP-batterijen onverhoopt toch leeg zou blijken zijn.
Twee plastic opbergkokertjes die geleverd werden bij de Ansmann-batterijen hebben onlangs de geest gegeven, dus werden er maar gelijk twee reservedoosjes voor elk 4xAA batterijen bij besteld. Prijs per stuk: 48 eurocent.
€0,48...??? Dat is 5 keer zo goedkoop als eenzelfde doosje bij de MediaMarkt. Ik ben toch niet gek!
Omdat ik op het geocaching.nl forum een aantal enthousiaste verhalen had gelezen over batterijladers die iedere batterij individueel kunnen opladen (in plaats van een set van 2 tegelijk) en dan ook nog zodanig dat elke batterijlading net zo lang gevuld wordt totdat de maximum hoeveelheid bereikt wordt, heb ik dan ook nog maar direct een als goed aangeschreven staande, niet al te dure lader erbij gekocht. Dat werd dus de RS 700.
Met batterijtest-functie, individuele lader functie, ontlaad-functie (verlengt de levensduur van de batterij) en met herstelfunctie, voor oudere batterijen die niet meer optimaal geladen kunnen worden zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke kwaliteit te kunnen herstellen.
Zo, nu naar bed en als het goed is zijn de eerste batterijen morgenvroeg
weer tiptop opgeladen ;-)
Plussen van de dag:
+1) het lijkt wel Sinterklaas, behalve dan dat het een koekje uit eigen trommel was wat TNT vandaag bracht :-)
Minnen van de dag:
-1) jammergenoeg geen tijd gehad om nog wat met de 62s uit te proberen
Dag 12 (2 februari 2011)
Het wordt een saaie boel, alweer veel te druk met werk om nog voor het donker met de 62s erop uit te trekken. Maar ook binnenshuis gaat de leercurve nog licht stijgend verder, zo bleek toen ik eens onder het knopje "waypointbeheer" snuffelde en daar een handige optie op de 62s ontdekte waarover de 60Csx niet beschikt.
Om uit te leggen hoe of wat gaan we even kijken wat men met de 60Csx eigenlijk zou moeten doen om een cache-waypoint of eindlocatie nauwkeurig in te meten, bij het leggen van een eigen geocache.
Als eerste ging ik naar de in te meten locatie toe bij niet al te slecht weer, bleef een paar minuten wachten tot eventuele bewegingscorrecties niet meer van invloed waren en startte dan een waypointmeting waarbij ik het aantal metingen middels "Mark" en dan "Gem." liet oplopen totdat de (on)nauwkeurigheid niet zichtbaar meer veranderde.
Een paar dagen later werd dat dan nogmaals uitgevoerd
en eventueel de week erop nog eens.
Waarom niet één keer en dan klaar is Klara? Welnu, de nauwkeurigheid van de inmeting verschilt van moment tot moment o.a. afhankelijk van de stand van de satellieten en vooral hun afwijking van de voorspelde baan als gevolg van onvoorspelbare invloeden als de zonnewind, waardoor het inmeten op slechts één dag zou kunnen leiden tot een niet te herstellen extra afwijking in de orde van max. enkele meters. Da's in principe niet echt schokkend, maar als je op een heel ongunstig moment inmeet zou je er zo wel eens een meter of 6 à 7 naast kunnen zitten.
Als
we iets doen doen we het goed, dus moeten we eigenlijk een paar keer terugkomen om in te meten.
Boven: afwijking van de jaargemiddelde positie van een bekend vast punt gevolgd gedurende 24 uur, fluctuerend doorheen de dag van ca. +4 meter tot -4 meter in Noord-Zuid richting en daaronder een iets minder grote fluctuatie (maar ook tot ca. +3 en -3 meter) in Oost-West richting.
Op ongunstige momenten is zo (Pythagoras) een afwijking van 5 meter mogelijk, hetgeen meerdere malen per dag optreden kan.
Boven- en onderstaande data zijn afkomstig van 1-12-2010 van de GPS-monitor op www.kowoma.de
Verdelingsplot van de horizontale positie.
De gemeten plek wijkt af van minimaal 0 meter tot maximaal 7,23 meter.
Maar let op:
95% van de metingen liggen binnen een straal van 3,18 meter van het jaargemiddelde (dat als vast beschouwd mag worden).
5% Van de metingen dus niet!
Dat betekende op 1 dec. 2010 bij een willekeurige momentmeting een kans van 1 op 20 dat die meting er meer dan 3,18 meter naast zat, ook al doe je er een hondertal achter elkaar en heb je perfecte ontvangst.
Zoals gezegd, op meerdere dagen terugkomen (niet telkens op hetzelfde moment van de dag als het kan) en vervolgens je metingen handmatig middelen.
Na bijvoorbeeld drie locatiemetingen (elk bestaande uit ca. 100 metingen die op de 60Csx al gemiddeld waren) moest er thuis nog een eenvoudig rekensommetje aan te pas komen om die drie gemiddeldes nogmaals onderling te middelen teneinde een nauwkeuriger gemiddelde verspreid over meerdere dagen te krijgen.
Dat thuis middelen is nu met de 62s verleden tijd, zo ontdekte ik vanavond.
Wie via "Waypointbeheer"
op zoek gaat naar een waypoint krijgt als men bij het gewenste waypoint op "enter" en dan "menu" klikt een submenu te zien waar onder andere de optie "Gem. locatie" te vinden is.
Als je daarvoor kiest krijg je de gemiddeld ingemeten locatie van je vorige meting te zien en kun je middels "Ga" een tweede meting starten waarvan de einduitkomst door de 62s zelf gemiddeld wordt met de reeds aanwezige meting en als nieuwe locatie onder de oude naam opgeslagen wordt.
Je hoeft thuis niks meer te noteren of te middelen, gaat een paar dagen later terug naar dezelfde positie en start op dezelfde wijze een nieuwe meting, die de 62s weer opnieuw middelt met de eerder uitgevoerde metingen enz. enz.
Herhaal het geheel aan metingen een aantal keren en je hebt een gemiddelde meting waarbij geen rekenapparaat thuis meer aan te pas hoeft te komen.
Selecteer in het hoofdmenu "waypointbeheer" en zoek in de getoonde lijst vervolgens het opnieuw in te meten waypoint. de waypointlijst van het waypointbeheer .
In dit geval werd voor een nieuwe meting gekozen van de RD Steen te Elsloo.
Zie ook dag 8
Kies nu niet voor "Ga"
Door niet voor "Ga" te kiezen, maar op "menu" te klikken, verschijnt het volgende submenu waarin o.a. de optie "Gem. Locatie" te vinden is.
Kiezen we hier voor "Gem. Locatie" dan...
... verschijnt het bovenstaande scherm waarin met de keuze "Start" een 2e meting verricht kan worden die dan vervolgens automatisch gemiddeld wordt met de 1e meting.
Plussen van de dag:
+1) een handige optie gevonden om meerdaagse metingen te middelen zonder extra rekenwerk. Dat kon met de 60Csx nog niet.
Dag 14 (4 februari 2011)
Uit veiligheidsoverwegingen (ongeluksnummer) en door tijdsgebrek dag 13 niets gedaan met de 62s.
Zelfs het Grieks restaurant waar 's avonds heerlijk gegeten werd kon gevonden worden op de interne wegwijzer, zonder de 62s aan te zetten.
Vandaag, dag 14 stond een nachtcache bij onze Oosterburen op het programma. Na zo'n 4 km speuren in het bos naar aanwijzingen die door een op de vlucht geslagen crimineel achtergelaten werden was het tijd om middels een ietwat uitgebreide cache-formule het eindpunt te bepalen. Helaas bleek hierbij dat minimaal 1 van de onderweg gevonden waarden fout moest zijn, want we kwamen op 4 decimalen uit in plaats van de gebruikelijke 3.
Door het trekken van een lijntje op de kaart, zo werd dit probleem menigmaal op de 60Csx ook getackled, meende ik een logische plek te kunnen bepalen waar de eindcache zich zou kunnen bevinden.
Hier blijkt echter dat de 62s een optie kwijt is geraakt die de 60Csx wel bezit: als je met de aanwijzer over de kaart op de 60Csx gaat, verschijnen boven in het beeldscherm vanzelf de coördinaten van de plek waar je aanwijzer zich op dat moment bevindt. De 62s blijkt hier anders mee om te gaan: als er geen achtergrondinfo van de actieve kaart beschikbaar is laat de 62s net als de 60Csx ook de coördinaten zien, maar als er wel achtergondinfo beschikbaar is, verdwijnen de coördinaten en worden deze vervangen door info over het aangewezen achtergrondobject.
Dat betekent dus in een bos dat je bij het bewegen van de aanwijzer over de kaart bijna overal de tekst "bos" of de naam van het bos te zien krijgt, en niet op welke coördinaten de aanwijzer zich bevindt.
Als je dus een interessante locatie op het oog hebt en met de aanwijzer daar in de buurt over de kaart gaat, heb je in een groot gedeelte van de gevallen pech, krijg je nl. geen coördinaten te zien en kun je dus ook niet direct controleren of de coördinaten op die plek overeen kunnen stemmen met die van de cacheformule.
Een fictief voorbeeld om een en ander te illustreren:
Stel je hebt hetvolgende als eindlocatie: N 50 47.(20xA) E 5 44.280, waarbij A een onbekend getal is.
Op een of andere manier heb je kunnen nagaan dat A een waarde heeft die tussen 3 en 12 inligt, maar welke de juiste waarde is weet je niet. Het prikken van alle 10 de mogelijkheden is teveel werk.
Je pakt het anders aan.
Je prikt twee punten op de kaart.
Punt X, waarbij A=3en punt Y waarbij A=12.
Dat levert op
N 50 47.060 E 5 44.280 voor X en N 50 47.240 E 5 44.280 voor Y.
Het gezochte eindpunt bevindt zich nu op de kaart ergens op een rechte lijn tussen X en Y is. Deze rechte lijn zou je bijvoorbeeld zichtbaar kunnen maken met de optie "maak route".
Normaal zou ik op de 60Csx met de aanwijzer langs de lijn gaan bewegen en op de
maar het kan ook heel verhelderend werken om met je aanwijzer over de kaart heen te gaan en bovenaan in beeld waar de coördinaten van de aanwijzer worden weergegeven kijken of er ergens in de buurt van een weg of pad een veelvoud van het getal 20 in de decimaal verschijnt. Helaas is het op de 62s zo dat je alleen de coördinaten van de aanwijzer ziet als die zich op "leeg" gebied bevindt. Zie de screendumps hieronder:
Boven: twee punten X en Y zijn geprikt en de gezochte locatie meot zich ergens op de rechte lijn tussen X en Y bevinden. De Noordcoördinaat kan eindigen op .020, .040, .060 enz. t/m .240
Ga je met de aanwijzer in N-Z richting van X naar Y dan kun je op een plek waar geen verdere info beschikbaar is netjes de coördinaten aflezen . In de Noord-decimalen: 081 ligt in de buurt van .080 en zou dus de eindplek kunnen zijn
Logischer is echter dat de eindplek op of vlak naast een pad (of spoor) ligt. Helaas verdwijnt de coördinaat uit beeld als je op dat spoor gaat staan en verschijnt daarvoor in de plaats de tekst "spoor". Geen idee of daar de Noord een veelvoud van .020 is
Wil je dit oplossen door even erboven of eronder te kijken of de coö rdinaat daar kan kloppen heb je ook pech, want daar verschijnt overal de tekst "bossen" op de plek waar je graag de coördinaat zag.
Dat is o.a. op te lossen door de kaartinfo weg te halen, middels "menu" en "Stel kaart in".
Het resultaat is hiernaast te zien. Niet echt wat je zoekt want...
... helaas verdwijnt dan alles van de kaart, inclusief paden. Nu kun je de coördinaten wel aflezen, maar kun je niet meer zien of je op een pad zit of niet.
Een mogelijke work-around is met de aanwijzer naar een verdachte locatie navigeren en dan op "enter" klikken...
...en je krijgt de coördinaten te zien. Het zou echter handiger zijn als in het vorige beeld niet de tekst "bossen" zou staan, maar direct de coördinaten. Dat zou wat tikwerk besparen.
Je zou verwachten dat dit probleem ook op te lossen is door de gegevensvelden in het kaartscherm aan te passen. Helaas heb ik tot nu toe niks kunnen vinden waarmee ik kan zien wat ik wil, namelijk coördinaten.
Het rare is dan ook nog dat of je nu 0, 1, 2 of 4 gegevensvelden in het kaartscherm instelt, er komt geen enkel extra gegevensveld in beeld.
We zoeken verder tot nader bericht...
O ja, de cache van vannacht werd met wat geklooi met formule en schattingen op het kaartscherm toch gevonden :-)
Minnen van de dag:
-1) wat een gedoe om gewoonweg coördinaten in je kaartscherm te kunnen zien. Grrrrrr....
Dag 15 (5 februari 2011)
Ondanks dat het vandaag zaterdag was geen tijd gehad er met de 62s op uit te trekken.
Maar desondanks wel iets nieuws gevonden:
Regelmatig heb je bij het bedienen een menu-item uit het hoofdmenu nodig. Tot nu toe bereikte ik dat hoofmenu door enkele malen achter elkaar op de "page" toets te duwen, totdat in de verschuivende band midden op het beeldscherm het hoofdmenu verscheen.
Dat blijkt ook sneller te kunnen: druk tweemaal achter elkaar op de "menu"
toets en je zit direct in het hoofdmenu !
Nog een handigheidje is dat je het opstartmenu kunt vullen met een tekst naar keuze.
Als je de 62s aan de USB kabel hangt en met de PC verbindt kun je mbv. de verkenner in de map D:\Garmin navigeren naar het bestand startup.txt, dat met de kladblok is aan te passen en zo een welkomstboodschap naar keuze bij het opstarten kan weergeven. In de voorlaatste regel is iets te vinden als "<display = x >". waarbij x het aantal seconden is dat de opstarttekst in beeld zal blijven.
Omdat ik toch bezig was met handigheidjes ook maar gelijk gecontroleerd of de "find" "find" methode, waarbij je -door tweemaalachter elkaar op de "find" knop te drukken- op de 60Csx snel naar de lijst met laatst gezochte waypoints, pois etc. kunt gaan werkt. Wat blijkt: op de 62s werkt dat ook nog op één uitzondering na en dat is de volgende:
Op de 60Csx krijg je alle laatste waypoints e.d. in een lijst te zien inclusief het laatst aangemaakte waypoint. Vooral handig tijdens het wandelen van een multicache met geocaching.
Op de 62s krijg je exact dezelfde lijst te zien, maar dan exclusief het laatst aangemaakte waypoint. Da's op zich wel te overkomen door de 62s in geocaching profiel te gebruiken en dan middels volgend stadium hetzelfde te bereiken (heeft zelfs minder toetsaanslagen nodig), maar het is wel even wennen dat het net gemaakte waypoint nog niet bij de laatst gezochte in de lijst staat.
Daarnaast uitzondering twee: "find" "find" werkt niet op het moment dat je naar een punt aan het navigeren bent. Je zult eerst de navigatie moeten beëindigen ("find" en "navigatie stoppen") voordat de "find" "find" optie beschikbaar is.
Plussen van de dag:
+1) snetoetscombinaties werken ook op de 62s, zelfs een nieuwe optie ontdekt die ik nog niet kende van de 60Csx
Overige opmerkingen:
A) jammer dat in de find-find optie zoals gekend van de 60Csx het laatst gemaakte waypoint nog niet zichtbaar is en het bij navigeren ook niet beschikbaar is zonder eerst de navigatie te beëindigen.
Dag 16 (6 februari 2011)
Vandaag tijdens het geocachen heerlijk gewandeld in de Peel middels een in de 62s geladen gpx-file, waardoor geen waypoints ingetikt hoeven worden (kon overigens met de 60Csx met gegeven multi-coördinaten ook al). Helaas weer eens gemerkt dat de dames en heren bij Garmin toch niet echt grondig nagedacht hebben over gebruikersgemak bij het invoeren van een nieuw waypoint of van de eindlocatie. Ik had het al eerder gemerkt, maar nu begint ik me toch af te vragen of dit niet al lang middels een firmware-update opgelost had kunnen/moeten worden.
Het aantal toetsaanslagen om een nieuwe coördinaat in te voeren kan beduidend lager en een gps-duim besparen (tennis-arm, voetbal-knie en muis-arm, bestaat een gps-duim wel?)
Hieronder een paar screendumps om een en ander te verduidelijken.
17 maart 2011(update)
Ruim een maand verder, de gps veel gebruikt, een aantal nieuwe handige, en een paar nieuwe rare dingen gezien, maar weinig tijd gehad (en eerlijk gezegd ook niet genomen) om nog eens wat te schrijven.
Vandaag constateer ik dat er een nieuwe firmware-update beschikbaar is sinds 14 maart (drie dagen geleden dus) voor de 62/78 serie.
Te vinden en downloaden op de Garminsite en wel op: http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=5071
Volgens de bugfix-lijst is er hetvolgende aangepast:
Change History
Changes made from version 2.92 to 2.93:
Improved GPS performance
Improved JNX file handling
Increased maximum number of supported JNX files to 250 from 200
Fixed shutdown when unit had more than the maximum number of JNX files on it
Fixed shutdown related to topographical maps and land cover text size
Fixed Glide Ratio to Destination field
Fixed problem with profiles and the fields on the map page
Problems with the software may be reported to 62-78Beta@garmin.com
Wie weet, is het shutdown probleem zoals we in het youtube filmpje zagen inmiddels ook opgelost?
Ik heb zelf afgelopen week in ieder geval nog een merkwaardige vastloper meegemaakt. Op maandagochtend, na de 62s al anderhalve maand gebruikt te hebben blijft hij plotseling in het opstartscherm vasthangen en doet vervolgens helemaal niets meer.
Geen enkele toets werkt nog. Het apparaat gaat ook niet meer uit, tenzij de batterij
eruit gehaald wordt.
Als je dat doet, kun je hem daarna weer aanzetten, krijg je het gebruikelijke laad/opstartscherm en blijft ie weer opnieuw vasthangen. Batterij eruit, opnieuw erin, aanzetten enzovoort.
Niets leek te helpen totdat ik bij het aanzetten een aantal toetsen tegelijk induwde en hij wel voorbij het startscherm kwam. de oorzaak is me tot op heden onduidelijk.
Zometeen ga ik in ieder geval firmware 2.93 beta installeren en eens kijken wat er veranderd is.
18 maart 2011(update)
Naar aanleiding van een vraag in het gastenboek over hoe je het opstartscherm aanpast aan je eigen wensen heb ik even een kleine toelichting geschreven. Inderdaad is dat een van de eerste dingen die ik heb aangepast toen ik de 62s kocht, maar tot nog toe heb ik er niks over geschreven.
De procedure gaat alsvolgt.
Sluit de 62s middels de bijgeleverde USB kabel op je computer aan en wacht tot de USB poort de gps herkend heeft. Open op de computer de windows-verkenner
en zoek de directory waar de 62s in is ondergebracht, meestal iets in de trant van "GARMIN (D:)". Als je met de verkenner vervolgens dubbelklikt op die directory krijg je de inhoud ervan te zien. In principe zijn er standaard twee subdirectories te vinden, namelijk "Documents", waarin o.a. de handleidingen in pdf-vorm in diverse talen, met daarnaast de directory "Garmin". Dit is de directory waarin we moeten zijn. Daarin staat namelijk een bestandje waarin de welkomstboodschap is opgenomen en dat willen we nu juist aanpassen.
Als je dubbelklikt op de subdirectory
"Garmin" krijg je de inhoud ervan te zien.
Bij mij is dit momenteel de inhoud van de rootdirectory GARMIN (F:) :
Het tekstbestandje waarin de gegevens opgenomen zijn voor het welkomstscherm is het hierboven gemarkeerde
"startup.txt". Op vrijwel iedere PC is de extensie .txt al standaard geassocieerd met de klablok, hetgeen betekent dat als je zelf de inhoud wil aanpassen je alleen maar hoeft te dubbelklikken op het bestand startup.txt en het vervolgens vanzelf middels de kladblok geopend wordt.
Je krijgt dan zoiets te zien als de afbeelding hieronder:
Onder de tekstregel <!-- Type your message on the next line --> kun je je eigen welkomsttekst intypen.
Zoals hierboven te zien is heb ik het actuele bestand aangepast en in plaats daarvan getypt:
"Hier kun je alles kwijt wat je graag wil zien bij het opstarten.
Bijvoorbeeld je telefoonnummer, je bankrekeningnummer en je pincode ;-) "
Na het aanpassen/wijzigen van het bestandje uiteraard wel kiezen voor het opslaan van het gewijzigde bestand ("Ja"
kiezen dus!).
Nadat het aangepaste bestand is aangepast en opgeslagen in de root-directry van de 62s natuurlijk direct testen in de praktijk. En jawel, het tweede schermpje dat je te zien krijgt na het opstarten van de GPS is een schermpje waar bovenin beeld de zojuist ingetypte tekst te lezen valt.
Missie geslaagd :-)
Overigens nog een handigheidje: in dit tekstbestandje kun je zelf bepalen hoeveel seconden de door jouw gekozen mededeling zichtbaar moet blijven door voor het getal 10 in <display = 10> aan te passen.
"10" Betekent hier 10 seconden zichtbaar. Wil je je welkomsttekst langer in beeld hebben, kies dan bijvoorbeeld voor de waarde 20 voordat je het bestand "startup.txt" opslaat en de tekst zal (zonder toetsaanslag op de 62s) 20 seconden zichtbaar zijn.
Vetrouw je het aanpassen van het bestand startup.txt niet helemaal, maak dan een kopie van het originele bestand op je eigen harde schijf, voordat je het gaat aanpassen. Mocht het dan ergens mis gaan, kun je altijd nog het originele bestand terugzetten.
17 november 2011 (dood en weer levend)
Na ruim een half jaar niks meer geschreven te hebben in dit dagboek (en toch weer een hoop zaken bijgeleerd te hebben) werd gisterenavond nietsvermoedend de nieuwste firmware in de 62s geladen middels de web-updater.
Alles leek vlekkeloos te verlopen totdat plotseling het toestel nadat het een paar keer aan en uit was geweest niet meer wilde opstarten. Daarom besloot ik een software-downgrade te doen door een oudere versie via een gupdate.gcd bestand op de 62s te installeren. Helaas pindakaas, want nadat dit gebeurd was, was het over en uit met de 62s.
Opnieuw aanzetten leverde slechts enkele seconden de mededeling dat indien een oudere softwareversie geinstalleerd zou worden, ook alle gebruikersdata verloren zouden gaan. Uiteraard had ik voor de upgrade al een kopie van alle bestanden op de pc gemaakt,dus dat was geen probleem. Echter na die melding viel de 62s consequent uit. Wat ik ook probeerde, nieuwe batterijen, aanzetten via USB, enz., Hartstikke dood...
Na wat fora afgestruind te hebben -ik wist nog ergens dat er een truc was waarmee je een dode 60csx tot leven kon brengen- op zoek naar een manier om ook een dode 62s tot leven te kunnen brengen werd ie gevonden.
Bij deze voor wie er ook naar op zoek is de volgende werkwijze voor een harde reset:
- Zet de 62s aan via de gebruikelijke manier door de on-off knop in te drukken
- Houdt tegelijkertijd de "Enter" en de "Page" knop ingedrukt
- Na korte tijd verschijnt de vraag "Alle gebruikersdata wissen?"
die met "ja" of "nee" beantwoord kan worden
- Kies voor de optie "ja"
met de pijltjestoets en de entertoets
Hierna zijn een flink aantal gebruikersinstellingen en de meeste data verloren, maar als het goed is kan de 62s wel weer opstarten en kun je vervolgens je oude data en instellingen middels een kopie weer terugzetten.
Youtube filmpje demo harde reset
Voor ondergetekende bleek deze optie niet te werken. Helaas. Twee seconden nadat het scherm "Alle gebruikersdata wissen" verscheen, viel de 62s opnieuw weer uit. Weer hartstikke dood.
Van alles en nog wat geprobeerd, maar niets bleek nog in staat de gps überhaupt verder te krijgen dan drie à vier seconden beeld en die vraag "Alle gebruikersdata wissen?".
Vanavond werd na een google-opdracht op een ander forum dan een andere manier van een harde reset gevonden, die aldaar blijkbaar een master reset genoemd wordt.
Deze master reset werkt alsvolgt:
- Zet de 62s aan via de gebruikelijke manier door de on-off knop in te drukken
- Houdt tegelijkertijd de "Quit" , de "Menu" en de "Out" knop ingedrukt
- Na korte tijd verschijnt, afhankelijk van of je een downgrade naar een vorige versie hebt willen maken zoals bij mij het geval was, de vraag of je terug wil naar die oude versie.
- hier voor "ja" kiezen en je hebt
je gps terug in de oorspronkelijke fabrieksinstellingen
Die laatste manier bleek dan inderdaad (eindelijk, oef) te werken voor het probleem dat gisteren tijdens de installatie van software versie 3.60 was opgetreden. Vervolgens een poging gedaan om nogmaals de versie te upgraden naar 3.60 en jawel, de 62s leeft weer :-)
Uiteraard zonder de aangemaakte profielen,geuploade kaarten, aanwezige waypoints en tracks etc.
Maar dat valt uiteindelijk -als je een kopie hebt gemaakt- weer terug te zetten.
Inmiddels heb ik alvast een afspraak gemaakt met de dealer om de 62s toch eens terug te sturen naar Garmin.
Waar op sommige andere fora melding van gemaakt werd, daar heeft mijn exemplaar nu ook last van (na 10 maanden): Slijtage van de toetsen.
dit vinden we niet echt fijn
Als de slijtage in dit tempo doorgaat - ja ik ben een verslaafd dagelijks gebruiker, maar eigenlijk zou dit soort slijtage toch niet al na 10 maanden op mogen treden dunkt me- ben ik bang dat er over een half jaar geen toetstekst meer te lezen valt.
In eerste instantie zou je wellicht denken dat je met te scherpe vingernagels te vaak over de toetsen bent gegaan tijdens het gebruik van de gps,maar als je wat beter kijkt zie je dat ook op plekken waar je bij normaal gebruik niet eens met een vingernagel kunt komen er toch al kale plekjes zitten.
En dat is niet de bedoeling!
Overigens, als ie dan in betere staat dan nu weer terug is, moest ik toch maar eens wat stukjes schrijven over hoe goed paperless caching bevalt in vergelijking met wat mgelijk was op de 60csx, zeker nu de de nieuwste software ook een fotoviewer bevat waarmee je makkelijk spoilerfoto's kunt bekijken op de 62s.
Ik ga de 62s missen. Garmin, please fixumsnel!
wordt vervolgd ...
Opmerkingen of tips?
Ze zijn van harte welkom bij "Bloodwoosj apestaartje gmail punt com" !